Nieuws

LOKAAL: 8 Voorstellen om van Mechelen dé muziekstad te maken

Vooruit Mechelen

Friday 12

May 2023 16:25

Mechelen, 12 mei 2023 - Van Mechelen opnieuw dé muziekstad van Vlaanderen maken. Dat is voor Vooruit de opdracht van de nieuwe muziekmedewerker bij Mechelen Feest. Vooruit verwelkomt zijn aanstelling en wil van de gelegenheid gebruikmaken om meteen een aantal concrete voorstellen te lanceren.  

 

Vooruit-fractieleider en bestuurder van Mechelen Feest Thijs Verbeurgt: “De aanwerving komt geen dag te vroeg." Er ligt een berg werk op de plank. Mechelen snakt naar zuurstof voor bestaande initiatieven, naar minder bemoeienis en naar een co-creatief model voor alle Mechelse feesten, in plaats van alles vanuit één politieke hand.”

Mechelen opnieuw mee muzikaal op de kaart zetten als de geboorteplek van nieuwe groepen, muziekstijlen en -circuits, is voor Vooruit de absolute ambitie. Voor Vooruit is het helder dat dit van onderuit zal gebeuren. Met een stadsbestuur en de vzw Mechelen Feest die initiatieven ondersteunen, die ruimte maken en ruimte geven. 

Tom Kestens, trekker van het team cultuur binnen Vooruit Mechelen en zelf muzikant, vult aan: “Mechelen moet in 2030 een muziekstad zijn die bekend staat om zijn vergunningenbeleid op maat van lokale spelers, voor een lokaal club-en repetitiecircuit, en voor een co-creatief model voor zijn feesten”.

Vooruit stelt daarom 8 voorstellen voor waarmee de nieuwe medewerker meteen aan de slag kan. 

  • Een projectenpot voor het café circuit

Bied financiële en/of logistieke ondersteuning aan alle cafés die muziek durven te programmeren. Dat kan gaan van de hulp bij het bouwen van een podium tot de installatie van een P.A. tot een kleine concertsubsidie. Zo kan een circuit ontstaan van plekken en mensen die de stad muzikaal doen leven.

  • Een snel vergunningenbeleid op maat

Muziek is meer dan bands alleen. Jongeren willen kunnen fuiven. Zorg voor concert- en fuifvergunningen die kort op de bal spelen. Vandaag moeten jongeren minstens 5 weken wachten, en dat is frustrerend. Vooruit wil dat een fuifvergunning net als een evenement op 48u tijd kan worden verschaft. Zo krijgt initiatief dat opborrelt meteen zuurstof.

  • Meer fysieke ruimte: repeteren, repeteren, repeteren!

Al meer dan een decennium horen we de verzuchting dat er te weinig repetitieruimtes zijn in Mechelen. Onze muzikanten kunnen nauwelijks terecht in eigen stad. De enkele bestaande ruimtes zijn voortdurend volgeboekt. Maak daarom eindelijk eens werk van een betaalbaar aanbod van repetitiekoten. 

  • Zorg voor een nieuw co-creatief model mechelse feesten

Onze feesten zijn te veel een politiek promo-apparaat geworden. Dat fnuikt initiatief, want feesten kan je best niet te veel politiseren. Het is dringend tijd om de feesten terug van onderuit te laten ontstaan. Zorg bijvoorbeeld voor een stuurgroep van lokale initiatiefnemers die invulling geeft aan pleinen tijdens Maanrock. Laat de voorzitter van Mechelen Feest de gesprekken tussen deze partners in goede banen leiden en verantwoordelijk zijn voor een helder afsprakenkader. Maar geef de communicatie hierover vooral in handen van de lokale initiatiefnemers. 

  • Breng Ottertrotter terug

Een superdiverse stad heeft nood aan een ambitieus en gedragen superdivers festival. “Mainstreamen van diversiteit” zoals het bij de aankondiging van het opdoeken ervan klonk, leidt net tot verschraling, eerder dan versterking van zo’n aanbod. Ottertrotter wordt daarom voor ons opnieuw het eerste festival van de Mechelse zomer. In samenwerking met de mondiale raad en met een centrale rol voor socio-culturele en maatschappelijke organisaties. De programmatie is in handen van lokale professionals én van de wijk.

  • Onderzoek de piste van een internationaal showcasefestival

Mechelen heeft als kleine genetwerkte stad de ideale schaal voor het herbergen van een showcasefestival. Sinds GLIMPS in Gent is opgehouden te bestaan snakt België naar zo’n netwerkmoment; een weekend vol nieuwe muzikale ontdekkingen. Onderzoek deze piste in samenwerking met de lokale concertorganisatoren, de professionals uit de muziekindustrie en uiteraard met de vele hotels die de stad rijk is. 

  • Jaarlijkse compositiewedstrijd

Om terug aan te knopen bij een bijna verloren Belgische traditie richt Mechelen een jaarlijkse wedstrijd in voor componisten. De winnaar krijgt een beurs en een masterclass. Daarbij wordt de compositie, waarvoor componisten uit alle disciplines van de muziek in aanmerking komen, uitgevoerd op festivals en andere stadsevenementen.

  • Jazz als onderscheidend element

Jazz leeft in Mechelen, met een internationaal gereputeerd BRANDfestival, met een jazz zolder die al 25 jaren een publiek trekt, en met Jazz at home dat jazz letterlijk bij de mensen thuis brengt. Onze stad is ook de thuis van oude en nieuwe jazzpioniers. Maar de stad zelf kan véél meer doen. Er is nood aan meer structurele steun van de belangrijke initiatieven en een strategie op lange termijn. Belangrijk aandachtspunt hierbij moet fair pay van jazzmuzikanten zijn. 

MMet deze voorstellen wil Vooruit Mechelen, samen met de muziekmedewerker van Mechelen Feest bouwen aan een langetermijnvisie op Mechelen als muziekstad. Deze 8 voorstellen vormen voor Vooruit de eerste aanzet voor een grotere visie op het muziekbeleid. Seppe Vriens, de voorzitter van Vooruit Mechelen en de drijvende kracht achter het Mayday-festival besluit: "Mechelen heeft gigantisch veel muzikaal talent, waarvan er nog veel te veel verborgen blijven. Met Mayday hebben we al 2 edities Mechels talent geprogrammeerd en opkomende talenten een podium gegeven. We moeten die vele talenten die in Mechelen broeien, kansen geven om zich verder te kunnen ontwikkelen. Zo maken we van Mechelen dé muziekstad.”


Ga naar Vooruit Mechelen
Over de Auteur

Vooruit Mechelen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant