Nieuws

5 vragen aan Maxim over ons voorstel om huurprijzen af te remmen

Ronny Wolfcarius

Tuesday 19

April 2022 10:01

De oorlog in Oekraïne raakt ons rechtstreeks in onze portemonnee. De energiefactuur verdubbelde, onze winkelkar werd tientallen euro’s duurder en ook de huurprijzen stegen. Daarom wil Vooruit de huurprijzen voor een jaar bevriezen. Daarnaast willen we het onmogelijk maken dat woningen boven de marktprijs verhuurd worden. Maxim Veys: “In crisistijden is het aan een sterke overheid eigen plek voor elke Vlaming te garanderen.”

1. Waarom de huurindexering bevriezen?

Steeds minder mensen kunnen nog een huurwoning betalen. Naast een hoge energiefactuur en dure winkelkar, kregen heel wat huurders nog een extra onaangename verrassing erbij. Want hun verhuurder kan jaarlijks, op de verjaardatum van het huurcontract, de huurprijs indexeren. 

Wie de afgelopen weken of maanden zo’n huurindexering in de bus kreeg, viel van zijn stoel. Het gaat plots over 40, 50 tot wel 80 euro extra per maand. Die stijgende huur komt bovenop de stijgende energiefactuur. Een zware financiële klap voor huurders die nu vaak al niet meer weten hoe ze al hun facturen zullen kunnen betalen. 

2. Welk effect heeft een bevriezing van de huurindexering?

Als je bijvoorbeeld sinds mei 2019 een woning huurt voor 750 euro, betaal je nu 58 euro extra per maand. Ons voorstel bevriest die huurindexering vanaf 1 mei voor een jaar op 2%. Hierdoor kunnen de huurprijzen niet meer stijgen dan in normale jaren. Het extra bedrag daalt naar 15 euro. Dat is een besparing van meer dan 500 euro per jaar.

Als we de huurindexeringen bevriezen, besparen huurders jaarlijks honderden euro’s.

Als we nu niets doen, gaan veel huurders kopje onder. Dat zegt ook het federaal Planbureau. Zij verwachten dat de inflatie van de gezondheidsindex (index die o.a. wordt toegepast voor de indexering van de huurprijzen n.v.d.r.) het hele jaar nog boven de 6% zal liggen. Als we nu niets doen, gaan veel huurders kopje onder.

LEES OOK Maxim: "Ik heb vrienden die een flexi-job doen om te sparen voor een eigen woning" >

3. Sommige huurders kregen de voorbije 4 maanden hun indexering al. Houdt het voorstel daar ook rekening mee? 

Sommige huurders zagen hun huurprijs inderdaad al stijgen door de indexering. Daarom voorzien we voor hen een compensatie. Zij krijgen de komende jaren geen indexering meer tot hun huur weer op het niveau komt van de huurders die wel genieten van de bevriezing.

4. En wat met nieuwe huurders? 

De huurprijzen stijgen al jaren sterk, zeker in onze steden. Lokale besturen moeten in hun gemeente een huurprijsrem kunnen invoeren. Verhuurders kunnen dan de marktprijs vragen, maar niet meer dan dat. 

Met een huurprijsrem kunnen lokale besturen ingrijpen als de huurprijzen de pan uitswingen.

Om de marktprijs te bepalen, baseren we ons op de huurschatter. Een online tool van de Vlaamse overheid die de marktprijs van een woning inschat op basis van kwaliteit, grootte en locatie. Verhuurders gebruiken de huurschatter vandaag al. Velen volgen die huurschatter bij het bepalen van de prijs, maar dat doen ze niet allemaal. 

In buurten waar de huurprijzen de pan uitswingen, moeten lokale besturen ingrijpen door de huurprijsrem. Want “Just is just”: de huur moet betaalbaar zijn en verhuren is geen goudmijn zonder limieten. 

5. Heeft Vooruit nog voorstellen om de huurprijzen betaalbaar te houden?

Zeker wel. Wat ons betreft, indexeren we huurcontracten anders in de toekomst. Vandaag is de huurindexering gekoppeld aan de gezondheidsindex. Die index kent sterke pieken en dalen. In economisch onzekere tijden zorgt dit voor grote verschillen van maand tot maand. 

“Just is just”: de huur moet betaalbaar zijn en verhuren is geen goudmijn zonder limieten. 

Daarom wil Vooruit voor de huurindexering de afgevlakte gezondheidsindex volgen. Die index volgen we vandaag al voor onze lonen, pensioenen en uitkeringen. De afgevlakte index is een gemiddelde over 4 maanden van de gezondheidsindex. Die stijgt en daalt dus evengoed mee met de levensduurte, maar zorgt voor minder pieken en dalen. De huurindexeringen verlopen dan geleidelijker en minder bruusk. Zo geven we ook nieuwe huurders de kans op een eigen plek tegen een correcte prijs.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant