Nieuws

5 oplossingen om het lerarentekort aan te pakken

Ronny Wolfcarius

Friday 17

June 2022 12:00

Kinderen die sinds september geen leerkracht wiskunde of Nederlands hebben. Kinderen die uren in de studie zitten. Kinderen die al om 14u30 naar huis mogen omdat niemand voor de klas staat. De leerachterstand was nog nooit zo groot en de kwaliteit van ons onderwijs gaat steeds verder achteruit. De reden? Het lerarentekort dat al jaren aansleept. Op vraag van Vlaams fractieleidster Hannelore Goeman komt er een hoorzitting. 

 “Als de minister de ernst van het probleem niet wil inzien, moet het parlement ingrijpen en met oplossingen komen”, begint Hannelore. “Leerkrachten, experts en ouders schreeuwen al jaren dat alle alarmbellen op rood staan. Intussen neemt de druk op onze leerkrachten alleen maar toe.

Het is tijd dat alle partijen hun kaarten op tafel leggen. Onze scholen, directies, leerkrachten en leerlingen kunnen niet blijven wachten. We zijn aan het smossen met talent. Als er nu niets gebeurt, gaat onze welvaart er onder lijden.”

De Vlaamse regering moet dringend actie ondernemen. Ondanks de vele debatten in het Vlaams parlement, de open brieven in de pers en vooral de noodkreten van scholen, leerkrachten en leerlingen gebeurt er veel te weinig. Daarom komt Vooruit met 5 oplossingen om het lerarentekort aan te pakken.

Teken hier onze petitie voor het beste onderwijs >

5 oplossingen om het lerarentekort aan te pakken

1. Onderwijs aantrekkelijk maken

2. Beroep van leerkracht moderniseren

3. Lerarenopleiding versterken

4. Ruimte voor bijscholing

5. Sterke directies


1. Onderwijs aantrekkelijk maken

Wie na een andere job doorstroomt naar het onderwijs, kan slechts 8 tot 10 jaar ervaring laten meetellen voor een select aantal vakken. Voor Vooruit moeten alle zij-instromers tot 20 jaar ervaring mee kunnen laten tellen bij hun verloning.

We moeten medewerkers uit het bedrijfsleven motiveren om te kiezen voor ons onderwijs.

“Het lerarentekort is echt een acuut probleem”, zegt Hannelore. “Zij- instromers moeten opgeleid en begeleid worden terwijl ze voor de klas staan. We moeten het onderwijs ook terug aantrekkelijk maken voor wie doorstroomt uit het bedrijfsleven. Zij hebben specifieke skills die onze scholen kunnen gebruiken. We moeten hen motiveren om te kiezen voor ons onderwijs.”

2. Beroep van leerkracht moderniseren

Het personeelsstatuut en de vaste benoeming zijn dringend toe aan modernisering. Vooruit pleit voor een benoeming over heel Vlaanderen in plaats van een benoeming op schoolniveau. Daarnaast zouden leerkrachten ook niet meer aangesteld worden volgens het aantal vaste lesuren op school. Ze krijgen in plaats daarvan een duidelijk omschreven schoolopdracht van 38u, het principe van een voltijdse werkweek.

Het systeem van een schoolopdracht geeft zekerheid en flexibiliteit. Zo vermijden we dat leerkrachten over hun grens gaan.

“Het systeem van een schoolopdracht geeft zekerheid, vrijheid en flexibiliteit. Zo kunnen leerkrachten naast hun lessen ook nog andere taken opnemen zoals coaching, lesvoorbereiding of bijscholing. Op die manier vermijden we dat leerkrachten over hun grens gaan. Beginnende leerkrachten kunnen zich zo de eerste jaren meer bezighouden met lessen voorbereiden. Leerkrachten die al langer in het vak zitten kunnen dan mentor-uren opnemen om beginnende collega’s te ondersteunen”, vervolgt Hannelore.

3. Lerarenopleiding versterken

Ook de lerarenopleiding moeten we versterken. Met een samenwerking tussen hogescholen en universiteiten. De eerste 3 jaar krijgen studenten dan een theoretische basis en eerste leservaring. Daarna volgt een stage als leraar in opleiding met een gepaste verloning. Bachelors staan 1 jaar voor de klas en masters 2 jaar.

Door de lerarenopleiding te hervormen geven we beginnende leerkrachten werkzekerheid en voldoende begeleiding.

Hannelore: “De lerarenopleiding is vaak de tweede of derde keuze van studenten. Dat is enorm jammer want het is zo’n mooi en waardevol beroep. Door de opleiding te hervormen geven we beginnende leerkrachten werkzekerheid en voldoende begeleiding. Zo leggen we de lat van de lerarenopleidingen hoger en zetten we de beste leerkrachten voor de klas.”

Teken hier onze petitie voor het beste onderwijs >

4. Ruimte voor bijscholing

Leerkrachten moeten binnen hun takenpakket de tijd en de middelen krijgen om zich bij te scholen. Die tijd ontbreekt vandaag vaak. Een expertisecentrum binnen elke lerarenopleiding kan een sterk en onderbouwd aanbod voorzien voor leerkrachten die al voor de klas staan.

Leerkrachten moeten binnen hun takenpakket de tijd en de middelen krijgen om zich bij te scholen.

“Het is belangrijk dat leerkrachten zichzelf blijven bijscholen in een snel veranderende wereld. Door bijscholingen blijft de job ook interessant en uitdagend”, zegt Hannelore.

 5. Sterke directies

“Goed onderwijs begint met een gemotiveerd schoolteam. Dat staat of valt met een goede directeur die de tijd, ruimte én skills heeft om een sterk pedagogisch en personeelsbeleid te voeren op maat van zijn of haar school”, stelt Hannelore.

Vooruit pleit voor een opleiding voor elke directeur én meer autonomie om een eigen HR-beleid te voeren.

Daarom pleit Vooruit voor een opleiding voor elke directeur én meer autonomie om een eigen HR-beleid te voeren.

Onze kinderen zijn onze toekomst. Kwaliteitsvol onderwijs is voor élk kind de beste garantie op een gelijke kans in het leven.

Waar wacht de Vlaamse regering nog op?

Samen klinkt onze stem luider.

Teken hier onze petitie voor het beste onderwijs en strijd mee >

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant