Nieuws

40 miljard zwart geld jarenlang ongemoeid op Belgische banken. Joris Vandenbroucke eist onderzoek

Team Vooruit

Wednesday 17

March 2021 17:05

Joris Vandenbroucke dringt aan op een onderzoek bij de Belgische banken, naar aanleiding van een rapport van het Rekenhof. Hieruit blijkt dat tientallen miljarden zwart geld jarenlang ongemoeid op de rekeningen van Belgische banken zijn blijven staan. “We aanvaarden niet dat heel veel mensen en bedrijven te veel belastingen betalen omdat een kleine, hardnekkige groep fraudeert op grote schaal.”

Een rapport van het Rekenhof toont aan dat ruim 40 miljard euro zwart geld vanuit het buitenland naar ons land is teruggebracht. Zwart geld dat vervolgens ongemoeid werd gelaten. “De fraudeurs gingen dus vrijuit”, zegt Kamerlid Joris Vandenbroucke. “Dat is onvoorstelbaar want de anti-witwaswetgeving verplicht banken om de herkomst van bij hun geplaatste kapitalen na te gaan. Indien die verdacht lijken, moet een bank die aangeven bij de ‘witwascel’. Vervolgens kan het parket een onderzoek instellen.  

Nood aan onderzoek naar inspanningen Belgische banken

Vandenbroucke wil dat de Nationale Bank onderzoekt of de Belgische banken de nodige inspanningen doen om de herkomst van die kapitalen te achterhalen en verdachte transacties te melden bij de witwascel. “Banken die dat niet doen, zijn mogelijks medeplichtig aan witwaspraktijken”.

“Het nieuws van vandaag kan alleszins geen verrassing zijn voor de banken. Een groot gedeelte van die 40 miljard euro is door hun cliënten gerepatrieerd uit het buitenland wanneer ze de niet-aangegeven inkomsten op die kapitalen hebben geregulariseerd bij de fiscus.” Sinds 2013 kunnen naast inkomsten, ook de kapitalen zelf aangegeven worden bij de fiscus voor regularisatie. "Ook die vraag kan vandaag gesteld worden: hebben banken hun klanten wel aangespoord om gebruik te maken van deze mogelijkheid?"

"Dit alles laat toch een erg bittere nasmaak achter. Heel veel mensen en bedrijven in dit land betalen te veel belastingen omdat een kleine, hardnekkige groep fraudeert op grote schaal. Vandaag komt daar nog eens de Corona-crisis bovenop. Dit is onaanvaardbaar. Wij moeten fraude keihard aanpakken want ieder zijn deel is niets te veel", besluit Joris Vandenbroucke.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.