Nieuws

LOKAAL: 2de Hasseltse ruilwinkel focust zicht op sport en vrije tijd

Vooruit Hasselt

Thursday 03

February 2022 11:05

"Als stadbestuur zetten we sterk in op het bevorderen van gelijke kansen. Met Het Wisselke, gelegen in de Fonteinstraat te Runkst, focussen we ons op een gelijke start: mensen kunnen hier al enkele jaren terecht om speelgoed, kledij en verzorgingsspullen voor kindjes van 0 tot 3 jaar te ruilen. Het principe is simpel: wie spullen doneert, krijgt stempels en met die stempels kunnen ze opnieuw ‘winkelen’.", vertelt Habib El Ouakili, schepen bevoegd voor onder meer gezinsondersteuning, jeugd en sport. “Het duurzame concept is ondertussen helemaal ingeburgerd en we krijgen dan ook meer en meer de vraag om uit te breiden naar spullen voor kinderen tot 18 jaar.”

 

Dat is exact wat de stad Hasselt nu doet met haar tweede ruilwinkel De Uitwissel. Het grote verschil is dat De Uitwissel de focus legt op sport- en vrijetijdmateriaal en -kledij. “Het is belangrijk dat kinderen kunnen deelnemen aan het sport- en verenigingsleven: het is goed voor hun ontwikkeling, hun welzijn en ze bouwen er een groot netwerk op”, weet El Ouakili. “Helaas ervaren sommige gezinnen drempels om zich te engageren in dat sociale leven: ze kennen het aanbod niet voldoende, geraken niet op de locatie of hebben niet het juiste materiaal of kledij om deel uit te maken van vereniging. Met deze nieuwe ruilwinkel willen we enkele obstakels wegnemen.” De Uitwissel heeft ook extra aandacht voor de moeilijkheden waar kwetsbare gezinnen tegen aan lopen. “Deze gezinnen hebben het vaak niet breed. Om hen vlotter in het ruilcircuit te brengen, krijgen zij alvast een volle stempelkaar van ons.”

 

Autisme Leeft Vzw

In tegenstelling tot de eerste winkel, wordt De Uitwissel geen aparte fysieke winkel. In het pand van de oude opvoedingswinkel wordt een groot magazijn voorzien dat gerund zal worden door Autisme leeft vzw. Marleen Bloemen, algemeen coördinator: “Onze gASSten staan in voor de praktische uitvoering. Verschillende jongeren hebben zich hiervoor geëngageerd. We geloven in de kracht van personen met ASS en we vinden dat iedereen de kans moet krijgen om zijn talenten te ontwikkelen en te tonen in de samenleving. Het werk in De Uitwissel zorgt voor een nuttige en leerrijke dagbesteding voor onze jongeren.”

 

Het materiaal bestellen en afhalen doe je dan weer in Huis van het Kind (Maastrichterstraat 96), iedere woensdag tussen 13 en 17u. “We willen de gezinnen en jongeren natuurlijk zo goed mogelijk willen ondersteunen. Door de afhaal te organiseren tijdens onze vaste inloopmomenten kunnen we gezinnen bijkomende informatie verschaffen: hen wegwijs maken in de vele verenigingen of samen zoeken naar vervoersmogelijkheden. We kunnen ook bekijken welke financiële tussenkomsten mogelijk zijn en hen zelfs helpen met administratieve procedures. Echt maatwerk per ‘klant’ om die integratie in het vrijetijdsaanbod te bevorderen”, besluit El Ouakili. Op de website van Huis van het Kind Hasselt vind je alvast een overzicht van het materiaal, later wil de stad Hasselt deze catalogus uitbreiden naar een volwaardige webshop.

 

Samenwerking

Een sportclub die zich nu alvast helemaal achter het initiatief schaarde en spullen doneert is eerste klasse basketbalteam Hubo Limburg United. “Als sportclub delen wij 100% de mening dat sport voor iedereen toegankelijk moet zijn. Na elk seizoen blijven we steevast achter met heel wat kledij en sportmateriaal dat in sommige gevallen amper gebruikt is. In het verleden hebben we al spullen geschonken aan schooltjes in Afrika, maar we zijn zeker zo blij dat we dankzij dit mooie initiatief sport al een klein beetje toegankelijker kunnen maken op zeer lokaal niveau”, aldus Business Community Manager Miet Mouha. “Bij Hubo Limburg United draait het dan ook niet enkel rond wat er op het veld gebeurd. Met onze formule “Goed doel in de kijker” nodigen we reeds elke wedstrijd een Limburgse VZW uit om gratis te genieten van een avondje basketbal. Via De Uitwissel willen we dit concept doortrekken om ook maatschappelijk kwetsbare gezinnen de kans te geven om kennis te maken met onze mooie sport.”

 

Doneren

Doneren van spullen is steeds mogelijk. Er werden inzamelboxen voorzien in de vele sporthallen van Hasselt, het stedelijk zwembad, Huis van het kind én de Decathlon. 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant