Nieuws

LOKAAL: Wereld Dementie Dag. Bibliotheek lanceert 2 'geheugenkoffers'

Helmut Jaspers

Bediende

Wednesday 21

September 2022 07:00

Essen is al sinds 2010 ‘Dementievriendelijke gemeente’.  We vinden immers dat ook mensen met dementie een waardevolle plaats verdienen in onze gemeente en dat we hen zo lang mogelijk respectvol moeten blijven opnemen in onze samenleving en het verenigingsleven.

Dementie is immers een thema waar we niet meer omheen kunnen. 1 op 5 mensen krijgt ooit een vorm van dementie, wat betekent dat zowat elke Vlaming tijdens zijn leven van dichtbij of van wat verder af te maken krijgt met de ziekte.

“Op 21 september is het Wereld Dementie Dag.  Om mensen met dementie en hun familie en vrienden te ondersteunen en wegwijs te maken in de problematiek kan je voortaan in de bibliotheek gratis twee ‘geheugenkoffers’ ontlenen”, licht Helmut Jaspers, schepen van cultuur (Vooruit) toe.

In de koffers zit een ruim pakket aan informatie (boeken, dvd’s en brochures) om dementie beter te begrijpen en bespreekbaar te maken. Deze koffers zijn geschikt voor kinderen én volwassenen. Als lid van de bib kan je deze koffers gratis lenen voor vier weken.

Willen klanten van de bib eerder een individueel exemplaar ontlenen dan kan dat, want alle werken zijn ook afzonderlijk terug te vinden in de gewone collectie van de bibliotheek.

Elke koffer bevat een geplastificeerde inhoudstafel en ook krijgt de ontlener een vooraf samengestelde omslag met informatie over het thema ‘dementie’ mee.

Naast dit aanbod in de bibliotheek zijn er ook nog altijd het regionaal ‘dementiecafé’ en de organisatie van familiegroepen ‘Dementie’ in de lokale dienstencentra. Daarin komen mantelzorgers en familieleden samen om informatie en ervaringen te delen en daarnaast ook bij mekaar steun te vinden.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant