Nieuws

LOKAAL: 20% meer fietsende en wandelende leerlingen in Hasseltse scholen dankzij superheld Five

Vooruit Hasselt

Friday 23

December 2022 15:20

Op 4 basisscholen in Hasselt startte begin september het beloningssysteem “High-Five”. Dat systeem moet kinderen een speelse manier motiveren om te stappen of fietsen naar school. De leerlingen van de betrokken basisscholen kregen een polsbandje om de arm waarmee ze punten scoren voor beloningen als ze scannen langs één van de High-Five palen rond de schoolomgeving. 867 kinderen van 4 basisscholen legden zo op 3 maanden samen 49 755 km te voet of op de fiets af! De schoolomgeving werd zo verkeersveiliger en met deze gezamelijke inspanning spaarden ze bovendien 6 ton CO2 uit.

 

 

Nulmeting

Om de impact van het project te evalueren werd bij aanvang een nulmeting uitgevoerd in alle klassen. Er werd gemeten wie op dat moment reeds te voet of met de fiets naar school kwam. Een kleine drie maanden na het project werd een eerste impactmeting uitgevoerd. Daaruit blijkt dat nu ruim twee derde van de leerlingen elke dag stapt en fietst naar school, wat een stijging van 20% uitmaakt.

 

Impact

“Fijn om de impact te zien van het mobiliteitsplan waar we met het stadsbestuur hard aan werken, en blij dat superheld Five hier een flinke steen in bijdraagt en zo ook de vernieuwde veilige schoolomgevingen in de verf kan zetten.”, aldus Marc Schepers, schepen van mobiliteit van de Stad Hasselt. “Veilige schoolomgevingen zijn een topprioriteit in ons beleid en de rol van de auto is hierin belangrijk. Des te minder autobewegingen kort aan de schoolpoort, des te groter de verkeersveiligheid”, duidt Schepers, “het is dan goed nieuws om vast te stellen dat steeds meer leerlingen dus ook effectief gemotiveerd geraken om te voet of op de fiets naar school te komen”.  

 

“Uiteraard hopen we met het project een domino effect te creëren”, gaat Schepers verder. “Hasselt is een fietsstad en we willen naast de kinderen ook zeker de ouders overtuigen om meer de fiets te nemen”.

 

Enquête bij ouders

Er werd ook een bevraging gedaan bij de betrokken ouders. Ook zij reageren positief. 76 % van de ouders merkt dat het autoverkeer en foutparkeren beter is in de schoolomgeving sinds de start van High-Five. Bovendien heeft 26% van de ouders het gevoel dat hun kind nu al verkeersvaardiger is geworden door vaker te stappen en fietsen naar school.

 

Beleving

Volgens Authier Degryse, projectcoördinator bij High-Five ligt het succes vooral bij de beleving die naast het beloningsproject hoort, “Alleen belonen werkt niet, kinderen willen weten waarom ze stappen & fietsen. Ze willen een cool verhaal met een superheld. Met dat Rock&Roll gehalte belonen we niet alleen fietsen maar maken we het ook cool”, zegt Degryse. Binnen de High-Five methode wordt ook aandacht gevestigd op sensibilisering. Hiervoor werd hulp ingeroepen van YouTubers Céline & Michiel die een achterban van 1,6 miljoen volgers hebben op YouTube. Via een kortfilm met superheld Five brengen ze het dragen van fluo in de kijker. “Ook dat draagt bij aan het enthousiasme van de kinderen” besluit Degryse.

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant