Nieuws

1 jaar strijd tegen menstruatie-armoede in het parlement… en vooral daarbuiten!

Maxim Veys

Vlaams Parlementslid/ Gemeenteraadslid

Friday 19

November 2021 10:46

"Menstruatie-armoede is geen zaak van vrouwen alleen. Mannen kunnen zich daar net zo goed voor engageren. Gendergelijkheid, de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, daar moeten we allemaal voor strijden", stelt Maxim Veys in dit opiniestuk. 

Geen enkele vrouw heeft erom gevraagd om te menstrueren. Dus is het maar normaal dat je de financiële gevolgen daarvan, niet moet dragen.

Een jaar geleden bleek uit de studie van Caritas, Dubbel Taboe, dat ook in Vlaanderen menstruatie-armoede een realiteit is. 

12% van jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar heeft al wel eens niet genoeg geld gehad om menstruatieproducten te kopen. 5% bleef al eens weg van school, 4% past de vrijetijdsplannen aan ten gevolge van menstruatie-armoede.

In de Angelsaksische wereld woedt het debat al langer, in Schotland en het Verenigd Koninkrijk vind je inmiddels gratis menstruatieproducten in alle middelbare scholen. In Schotland zijn de producten zelfs helemaal gratis!

Vooruit strijdt volop voor de gelijkheid tussen man en vrouw. Voor ons is dit een princiepskwestie, omdat het om basisproducten voor hygiëne gaat. We ijveren er dan ook voor dat er toegang is tot gratis menstruatie-productie voor wie dat nodig heeft. We mikken vooral op scholen en lokale besturen, maar stellen vast dat heel veel ondernemers en organisaties ook in actie schieten.

Minister Lalieux van de federale regering maakte 200.000 euro vrij voor proefprojecten, gecoördineerd door de Vrouwenraad. Er zijn niet minder dan 30 projecten opgestart. We zijn heel nieuwsgierig naar de resultaten van die projecten begin 2022.

Vele schepenen van Vooruit reageerden ook meteen. Denk maar aan Nicole Vanemelen in Aarschot, waar in een mum van tijd automaten verschenen in alle middelbare scholen. Of aan Angelique Declercq uit Menen, die zorgde voor menstruatiekits voor alle middelbare scholen.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Studiedag

Onlangs bezochten we de studiedag: “Menstruatie-armoede op school”. Het is duidelijk dat we binnenkort heel wat studiewerk mogen verwachten van studenten sociaal werk, menstruatie-armoede is één van dé populairste onderwerpen voor bachelorpapers.

Maar… niet iedereen schoot in actie. De Vlaamse Regering is nog steeds niet wakker. And it’s bloody time!

Ondanks onze vragen aan minister Weyts (Onderwijs), Beke (armoedebestrijding en Gezondheidspreventie) en Somers (Lokaal Beleid), kent Vlaanderen nog geen budget toe, noch wordt er initiatief genomen.

We willen maximaal inzetten op het aanbieden van gratis producten in de middelbare scholen. In ieder toilet in iedere middelbare school vind je gratis toiletpapier. Dat is een basisproduct en geen enkele leerling dient dat van thuis mee te nemen. Voor ons geldt dit net zo goed voor menstruatieproducten. In de 21e eeuw moet dat anders!

We volgen heel nauw op wat wordt afgesproken in de Interministeriële Conferentie Gelijke Kansen (daar ontmoeten alle regeringen van ons land elkaar om beleid uit te werken). Het zou goed zijn moest er een uitgebreider onderzoek komen dan dat van Caritas. Dat hoeft niet onredelijk veel te kosten.

Menstruatie-armoede is geen zaak van vrouwen alleen. Mannen kunnen zich daar net zo goed voor engageren. Gendergelijkheid, de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, daar moeten we allemaal voor strijden. En als je twijfelt, je kent ongetwijfeld mensen die menstrueren. Vraag het hen eens wat ze denken. Be an ally!

De strijd gaat door

Er beweegt al heel wat, maar de Vlaamse regering, die heeft nog een duwtje nodig. En die willen we samen met jou geven. Niet alles komt vanzelf, daarom moeten we blijven actie voeren en opkomen voor gelijkheid.

Doe mee. Denk mee. Geef ons ideeën. En samen helpen we menstruatie-armoede definitief de wereld uit.

Podcast

Wil je weten hoe menstruatie-armoede écht voelt? Check dan zeker deze podcast-aflevering, de getuigenis van Snow geeft je kippenvel. Maar het is preciés de reden waarom we actie voeren.

Maxim Veys – Vlaams parlementslid Vooruit


Ga naar Maxim Veys
Over de Auteur

Maxim Veys

Vlaams Parlementslid/ Gemeenteraadslid

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant