Nieuws

LOKAAL: 1,2 miljoen euro subsidies voor mobiliteitstechnologie in Hasselt

Vooruit Hasselt

Tuesday 17

May 2022 15:08

Stad Hasselt is een trendsetter inzake mobiliteit. En dat blijft niet onopgemerkt bij de Vlaamse overheid: in het kader van het initiatief City of Things krijgt de provinciehoofdstad 1,2 miljoen euro steun om haar mobiliteit met de inzet van technologie nog slimmer en veiliger te organiseren. Schepen van mobiliteit Marc Schepers wendt deze financiële middelen aan om tegen 2024 twee baanbrekende projecten te realiseren: een (spaar)puntensysteem waarmee elke bewoner zich duurzaam kan verplaatsen, en een dataplatform dat de leveringen aan handelszaken efficiënt en veilig organiseert. 

 

Spaarpuntensyteem

Voor dat puntensysteem haalt Schepers de mosterd in het bedrijfsleven: “Veel bedrijven werken tegenwoordig met een mobiliteitsbudget. Ze vergoeden de verplaatsing van hun werknemers en niet meer het vervoersmiddel an sich. Een werknemer kan dus nog steeds opteren voor een bedrijfswagen, maar kan evenzeer kiezen voor een leasefiets of toegang tot een office-bus of een flexwerkplek.” Zo’n mobiliteitskeuze wil hij nu ook aan iedereen Hasselaar geven. “Sommige van onze inwoners – zij die in de blauwe en betaalzone wonen- hebben nu recht op een bewonersparkeervergunning. Niet meer dan logisch, zij krijgen parkeervoorrang in deze drukbevolkte en drukbezochte gebieden. Maar wat wanneer deze inwoners de fiets verkiezen? En wat met inwoners die buiten deze zone wonen?” Om iedere Hasselaar dezelfde voordelen te geven, werkt Schepers aan een mobiliteitspuntensysteem. “Iedere Hasselaar zou dan een bepaald aantal mobiliteitspunten krijgen. Zo’n systeem schept veel mogelijkheden. Bewoners afkomstig buiten de Grote Ring zouden hun punten kunnen gebruiken om te parkeren op de parkeerterreinen rond het stadscentrum. Mindere mobiele mensen zouden dan weer makkelijker gebruik kunnen maken van een taxi.” Met de vrijgekomen middelen wil de schepen nu het project concretiseren én de bijhorende technologie op punt stellen. “We onderzoeken de noden van de gewenste doelgroep. We hopen dat we dit puntensysteem in 2024 kunnen lanceren.”

 

Stadsdistributie

Een tweede project is er eentje om de stadsdistributie beter te managen. “Hasselt is geliefde shoppingstad, dat hebben we natuurlijk voornamelijk te danken aan de vele aantrekkelijke handelszaken in onze binnenstad”, stelt Schepers. Al die handelszaken brengen echter ook veel leveranciers op de been. “Elke voormiddag rijden er tal van leveranciers naar en door ons centrum. Om ervoor te zorgen dat onze binnenstad ook tijdens deze momenten verkeersveilig én gezellig blijft, is het belangrijk dat we dit verkeer zo efficiënt mogelijk sturen.” Samen met een externe partner zal de stad Hasselt een digitaal platform ontwikkelen. “Bedoeling is niet enkel om informatie te verzamelen zodat we het verkeer beter kunnen organiseren, we willen die informatie ook ter beschikking stellen aan de leveranciers zodat zij hun planningen kunnen optimaliseren.”, besluit Schepers

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant