Nieuws

LOKAAL: 1.026 extra plaatsen in het secundair onderwijs

Vooruit Antwerpen

Monday 07

March 2022 10:51

Antwerpen moet de komende jaren een pak extra leerlingen kunnen opvangen in het secundair onderwijs. De stad en het Stedelijk Onderwijs investeren daarom in het uitbreiden van de capaciteit binnen dat niveau. Er komen de komende jaren 1.026 plaatsen bij in vier secundaire scholen: Lyceum Groenhout in Antwerpen, Lyceum Merksem, Lyceum Expo in Antwerpen en Lyceum Waterbaan in Deurne.

Die uitbreiding komt er omdat er in het Antwerps secundair onderwijs een tekort van meer dan 5.000 plaatsen tegen 2025 wordt voorspeld. “We zien vandaag dat de capaciteitsnood verschuift naar het secundair onderwijs”, zegt Antwerps schepen en voorzitter van het Stedelijk Onderwijs, Jinnih Beels (Vooruit). “We investeren meer dan 35,7 miljoen euro voor in totaal 1.026 bijkomende plaatsen in het secundair onderwijs.”


Nieuwe afdeling Lyceum Groenhout
In de bestaande schoolgebouwen tussen de Kasteelstraat en Verschansingsstraat in Berchem komt een nieuwe afdeling van Lyceum Groenhout met plaats voor bijna 340 leerlingen. De renovatiewerken lopen volop. Tegen september 2023 moeten de nieuwe gebouwen in gebruik genomen kunnen worden.


6-jarig programma in Lyceum Merksem
Stedelijk Lyceum Merksem biedt vandaag alleen een eerste graad (1e en 2e middelbaar) aan. In de toekomst wordt de secundaire school uitgebreid naar een volwaardig 6-jarig programma. Om dit mogelijk te maken stijgt de capaciteit met 150 leerlingen zodat er plaats is voor 336 leerlingen. Het wordt de eerste secundaire school binnen Stedelijk Onderwijs die de opleiding Grieks-Latijn zal aanbieden. De planning is om vanaf september 2023 van start te gaan met het nieuwe aanbod.


Verdubbeling capaciteit Lyceum Expo
Op Stedelijk Lyceum Expo kunnen binnenkort 392 extra leerlingen les volgen. Het huidige schoolgebouw wordt afgebroken en maakt plaats voor een nieuwbouw. De school groeit van 264 leerlingen naar 656 leerlingen. Tijdens de werken worden de leerlingen opgevangen in tijdelijke klaslokalen in de Jan Frans van de Gaerstraat.


144 extra plaatsen in Lyceum Waterbaan
Stedelijk Lyceum Waterbaan in Deurne groeit binnen een paar jaar met 144 extra plaatsen van 600 naar 744 leerlingen. Om deze groei mogelijk te maken zal er verbouwd en gebouwd worden op de huidige sites van het Lyceum in de Sint-Rochusstraat en op de Waterbaan. In de Sint-Rochusstraat blijft op termijn alleen de stedelijke basisschool over, het stedelijk Lyceum wordt volledig gegroepeerd op de Waterbaan.


Ook Vlaanderen investeert
De Vlaamse regering subsidieert via Agion (Agentschap Infrastructuur in het Onderwijs), ruim tien miljoen euro voor 21 scholenbouwprojecten in de provincie Antwerpen. Dat moet op termijn een duizendtal extra plaatsen creëren, zowel in het basis- als het secundair onderwijs. Het gaat onder meer om Vrije Basisschool Dorpsschool Vremde. De school ontvangt 3,3 miljoen euro voor afbraakwerken, een nieuwbouw basisschool, een open en overdekte speelplaats, een fietsenberging, omgevingswerken. In Antwerpen kan Vrije Basisschool De Kleine Jacob met 429.000 euro een magazijn aankopen. De aankoop komt 204 leerlingen ten goede.


In Schoten schaft het Sint-Michielscollege met € 303.000 een gezinswoning aan. De aangekochte infrastructuur zal op termijn vijftig extra leerlingen kunnen onderbrengen.


(bron: GVA: Saar van Olmen)


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant