Nieuws

LOKAAL: 10 jaar aankoop Standaertsite (De Broederij): ‘Prachtige verjaardag van geweldig project’

Vooruit Lokaal

Wednesday 15

November 2023 21:24

Groot feest in Ledeberg, woensdagnamiddag 15 november 2023: de tijdelijke invulling ‘de Broederij’ vierde er de 10de verjaardag van de aankoop van de grond en de gebouwen van de failliete doe-het-zelf-zaak Standaert (aan de Hovenierstraat) door de Stad Gent.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, was de geknipte vrouw om er de feestrede te houden. “Wat een prachtige verjaardag van een geweldig project. Wat een schoolvoorbeeld van samenwerking ook. En van vertrouwen in wat mensen en organisaties kúnnen, als je hen, als stadsbestuur, letterlijk de ruimte geeft om dingen te doen en hen daarbij steunt. Dat gaat ook over zaken zoals ‘Samen aan Zet’ en over ons ‘Wijkbudget’. Zorgen voor het geld en voor ondersteuning door experts in onze diensten, en dan vooral de mensen laten doen. Want zij wonen in hun wijk, zij leven er dag en nacht in – zij weten wat er nodig is, om hun wijk nog beter te maken!”

Pionierswerk

Het was Daniel Termont, onze vorige burgemeester, die eind september 2018 de Broederij officieel heeft geopend. “Gent was toén al een voorbeeldstad op het vlak van participatie, zeker ook wat tijdelijke invullingen betreft”, weet Astrid. “Wat hier is gebeurd is ook in dié zin uitzonderlijk, dat het de eerste keer was dat de Stad een nieuw gebouw volledig in buurtbeheer heeft gegeven. Hier is dus pionierswerk verricht, wat dat betreft.”

De Stad Gent investeerde heel wat in de site, van een subsidie voor de aankoop, over een tijdelijke beheersovereenkomst en een opstartsubsidie voor de vzw, tot de overeenkomst met SAAMO voor de STEK-werking en de werkingssubsidie en de huursubsidie vandaag.

“En, niet te vergeten: een subsidie uit het Wijkbudget, beslist door de onafhankelijke wijkjury. En dáárbovenop, ook nog ’t engagement en de medewerking van zóveel mensen uit onze stadsdiensten, al die jaren lang. Zonder hun maatwerk, geduld, onderhandelingstechnieken en hun zoektocht naar extra middelen was de Broederij nooit zo’n succes kunnen worden. Die pluim mag dus ook op hún hoed.”

 

Alle info op www.debroederij.gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant