Nieuws

LOKAAL: 100 uren gratis parkeren voor Hasselaren vanaf 2024

Vooruit Hasselt

Monday 27

November 2023 11:53

Vanaf april 2024 krijgt elk Hasselts huishouden een parkeerbudget ter waarde van € 200. Met dit budget kunnen ze 100 u gratis parkeren bij de binnenstad. Het saldo is vrij inzetbaar op de drie bovengrondse parkeerterreinen Astrid, Dusart en Ccha. “Iedereen komt graag naar onze stad. Logisch ook, want in Hasselt valt er veel te beleven: je kan verschillende musea bezoeken, genieten van evenementen, naar hartenlust komen shoppen of lekker eten en drinken”, aldus Schepers. “Met deze gratis parkeeruren willen we al onze inwoners, dus ook die buiten de Grote Ring wonen, de kans geven om vaker af te zakken naar ons stadscentrum zonder dat ze moeten betalen voor een parkeerplaats. Dankzij deze 100 gratis uren kunnen Hasselaren bij wijze van spreken elke week lekker komen dineren of vele namiddagen al shoppend doorbrengen in de binnenstad. Gratis."

 

Dit parkeerbudget voor Hasselaren is het voorlopig sluitstuk van het parkeerbeleid dat we de voorbije jaren hebben gevoerd. In ons beleidsplan hebben we van het aanpakken van zoekverkeer (=wagens die de stad doorkruisten op zoek naar een vrije parkeerplek op het openbaar domein) een prioriteit gemaakt. Dat zoekverkeer werd vooral veroorzaakt door niet-Hasselaren. Die leiden we nu af naar andere parkeergelegenheden, waaronder parking Blauwe Boulevard. Op die manier creëerden we terug adem- en parkeerruimte voor de Hasselaren. Enerzijds voor de bewoners in het centrum, anderzijds ook voor Hasselaren die iets verder wonen maar die graag naar het centrum afzakken..

 

Voordelen voor Hasselaren, verengingen en bezoekers CCha

Een nieuw parkeersysteem, met slimme slagbomen, zal stad Hasselt voor het eerst ook in staat stellen voldoende parkeerplaatsen voor te behouden voor haar inwoners op de parkeerterreinen. “Het gebeurt regelmatig dat deze drie terreinen vanaf ’s ochtends al helemaal vol staan, waardoor inwoners uit de buurt en zelfs bezoekers van het cultuurhuis er geen parkeerplekje vinden. Deze nieuwe technologie biedt ons nu de mogelijkheid voldoende parkeerruimte te voorzien voor diegene die hier moeten zijn, in de eerste plaats de Hasselaar.”

Op parkeerterrein Ccha krijgt de bezoeker van het cultuurcentrum eveneens de nodige prioriteit. ‘Een culturele instelling van zo’n niveau moet natuurlijk wel een zekere dienstverlening kunnen aanbieden. Daarom zal de bezoekers die een ticketje voor een evenement of voorstelling boekt, meteen ook zeker zijn van een parkeerplekje.”

Schepers wil daarnaast de socio-culturele verenigingen in de buurt meer parkeercomfort bezorgen. “Onze verenigingen draaien op vrijwilligers, mensen die zich dag in dag uit belangeloos inzetten voor hun organisatie. Deze mensen willen we ten volle ondersteunen in hun werking. We doen dat door parkeerruimte op terreinen in de buurt te voorzien tijdens bepaalde momenten, bijvoorbeeld bij een ledenvergadering of een evenement én die parkeerruimte bovendien ter beschikking te stellen aan een fikse korting, maar liefst 50%.”

Ondanks de voorrangsprincipes verzekert de Hasseltse mobiliteitsschepen dat iedereen welkom blijft op de parkeerterreinen Astrid, Dusart en Ccha. “Naast Hasselaren kunnen ook shoppers of werknemers hier parkeren. Iedereen krijgt bovendien de kans om er meerdere malen per dag een half uurtje gratis te parkeren, ideaal om iemand af te zeggen en terug op te pikken of om een snelle boodschap te doen.”

 

Timing

Stad Hasselt wil eind april de nieuwe technologie gebruiksklaar hebben zodat Hasselaren vanaf dan kunnen genieten van hun voordelen. “De periode van nu tot aan de installatie van de nieuwe technologie gebruiken we om de mensen voldoende te informeren en hen de kans geven hun parkeerproduct aan te vragen”, besluit Schepers.

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant