Nieuws

LOKAAL: 1000 bomen. Doe mee en bestel nu voordelig je streekeigen boom!

Helmut Jaspers

Bediende

Thursday 07

July 2022 16:39

Ruim 9 % van de ruimte in Vlaanderen bestaat uit tuinen.  In onze landelijke gemeente is dat uiteraard een pak meer.  De gemeente Essen onderneemt heel wat acties in de strijd tegen klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit.  Maar, ook de privé-tuinen hebben een enorm potentieel. 

Helmut Jaspers, schepen van leefmilieu, klimaat en groenbeleid (Vooruit): “Daarom organiseren we samen met Igean en het Regionaal Landschap een samenaankoop bomen.  We zorgen voor streekeigen plantgoed van lokale kwekers van de hoogste kwaliteit tegen de beste prijs.  Want ook private tuinen, groot of klein, kunnen een enorm verschil maken voor natuur en klimaat”.

Nog tot 30 september a.s. kan je tegen voordelig tarief een bestelling plaatsen.

Er is een aanbod van 5 inheemse solitaire bomen met een prijs tussen 27 en 41 euro per stuk, en 5 fruitbomen aan 33 euro per stuk.

o Solitaire bomen: zomereik, zwarte els, lijsterbes, haagbeuk, zoete kers, okkernoot

o Fruitbomen: appel (James Grieve, Jacques Lebel, Boskoop), kers (Hedelfinger, Bigarreau Napoleon), kriek (Schaarbeekse kriek, Kelleris, gewone noordkriek), peer (conference, Clapp’s Favourite; Dubbel Flip, Beurré Hardy), pruim (Mirabelle de Nancy, Victoria, Reine-Claude d’Oullins)

Solitaire bomen vragen uiteraard een grote tuin. Heb je die niet, dan kan je een fruitboom planten. Die vraagt minder plaats. Met hun bloesems in het voorjaar help je solitaire bijen en honingbijen.

Voor deze prijs krijg je een boom inclusief steunpaal, boomband en handleiding om de boom te planten.

Je kan jouw boom bestellen via www.regionalelandschappen.be/projecten/1000-bomen.  Daar vind je ook een informatiefiche van de aangeboden soorten. Dat kan je keuze vergemakkelijken…

De bomen kunnen afgehaald worden op zaterdag 26 november bij boomkwekerij Luyckx, Antwerpsesteenweg 41 in Essen.

De bomen zijn 2.5 tot 3 meter lang dus voorzie een aanhangwagen of grote camionette om de bomen te transporteren.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant