Nieuws

LOKAAL: Zonnedorp Hooge Maey moet energiefactuur Antwerpenaars in armoede verlagen

Vooruit Antwerpen

Monday 07

February 2022 10:55

Tom Meeuws: “Met ons ‘Zonnedorp’ op een duurzame manier de energiefactuur van veel mensen drukken: zo delen we de zon!”

De stad Antwerpen gaat op de afvalstortberg Hooge Maey zonnepanelen aanleggen. Met de opbrengst uit zonne-energie komt ze tussen in de energiefactuur van huurders die in armoede leven. Antwerps schepen van Sociale Zaken en Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit) verwacht zo meer dan vierduizend gezinnen te kunnen helpen.

Schepen Meeuws kondigde het project aan op de regionale zender ATV. De bouw en het beheer zou door een nog op te richten ­coöperatieve gebeuren. Het systeem werkt zo: het OCMW schaft zich aandelen aan voor de Antwerpenaars die in armoede leven en huren. Met de opbrengsten wordt een deel van de energiefactuur betaald. De geproduceerde energie wordt gedeeld met gezinnen in energiearmoede, zodat die een daling zien op hun energiefactuur. Dit wordt rechtstreeks geregeld met de energieleveranciers.

De financiering gebeurt met de 600.000 euro die Antwerpen krijgt van de federale overheid om tussen te komen in de energiefacturen. “Dit geld wordt normaal gebruikt om personeel voor de schuldbemiddeling mee te betalen of om rechtstreeks tussen te komen in de energiefactuur”, zegt Meeuws. “Door met dit bedrag te investeren in een park met zonnepanelen zorgen we voor een duurzamere besteding van dit geld. Elk jaar opnieuw kunnen we met de opbrengsten uit zonne-energie mensen helpen bij hun factuur.”

In gebruik in 2023

Meeuws sluit niet uit dat de stad zelf nog geld zal moeten opleggen bovenop de 600.000 euro. De schepen verwacht dat het dossier met alle nodige vergunningen eind dit jaar rond zal zijn en dat het in gebruik kan worden genomen in 2023. Het delen van zonne-energie is mogelijk gemaakt door het systeem van de lokale energiegemeenschappen van Vlaams minister van Energie ­Zuhal Demir (N-VA).

Het project biedt een antwoord op de specifieke situatie in Antwerpen. Vlaamse premies zijn soms onvoldoende flexibel om ze in een stedelijke context toe te passen. Zo zijn zeven op de tien woningen in Antwerpen appartementen. Zes op de tien Antwerpenaars huren. Een huurder kan zelf geen ingrepen uitvoeren, zoals gevelisolatie of het plaatsen van zonnepanelen, om zijn of haar energiefactuur te drukken. Eigenaars die een flat verhuren, kunnen soms zelf ook niets doen, omdat er in een appartementsgebouw meerdere eigenaars zijn waarmee een akkoord moet worden gevonden.

“Een huurder heeft dus zelf weinig impact in het terugdringen van zijn of haar energiefactuur”, zegt Meeuws. “Ik merk wel als OCMW-voorzitter dat mensen in armoede meestal een zeer lage energiefactuur hebben, maar dat komt omdat ze de verwarming uitzetten en dus in de kou leven. Daarom zochten we een andere oplossing.”

Zonnedorp

“Ik omschrijf het project graag als een 'zonnedorp'. Met de zonnepanelen helpen we elkaar, net als in een dorp”, zegt Meeuws. “Ik schat dat we duizenden gezinnen in armoede die

huren in kleine appartementsblokken zo kunnen helpen in het verlichten van de energiefactuur. Het mooie aan dit project is dat we geld voor sociale doelstellingen combineren met het streven naar meer duurzame energie.”

“We hebben wel wat ruimte nodig en die vonden we op de stortplaats Hooge Maey”, zegt Meeuws. “In Zelzate zijn er in het project Terra Nova Solar ook zonnepanelen geplaatst op de gipsstortplaats. Het is technisch dus haalbaar.” (bron: gva-svw)


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant