Nieuws

Met deze hervorming kunnen we seksuele misdrijven écht aanpakken

Ronny Wolfcarius

Tuesday 22

February 2022 14:00

Dagelijks zijn 80 mensen het slachtoffer van seksueel geweld. De federale regering pakt dat aan. Ben Segers werkte mee aan de cruciale hervorming van het seksueel strafrecht die de Commissie Justitie goedkeurde. De hervorming zorgt onder andere voor strengere straffen, de decriminalisering van sekswerk en maakt van toestemming voortaan het uitgangspunt bij een verkrachting.

Ben: “Het seksueel strafrecht was al langer toe aan modernisering. Het dateert van 1867 en is al verschillende keren gewijzigd. Al die wijzigingen zorgden voor verwarring en onduidelijkheid. Er is nood aan een modern seksueel strafrecht, aangepast aan de realiteit van vandaag. Daar maakt Vooruit nu werk van met een brede hervorming, op verschillende vlakken. 

Er is nood aan een modern seksueel strafrecht, aangepast aan de realiteit van vandaag.
De hervorming van het seksueel strafrecht houdt concreet in:
1. Strengere straffen voor seksuele misdrijven 

Vandaag kan verkrachting bestraft worden met een gevangenisstraf van 5 jaar. We verdubbelen die maximumstraf voor verkrachting naar 10 jaar. Ook de maximumstraf voor verzwarende omstandigheden wordt opgetrokken met minimaal 5 jaar. 

Ben: “Deze regering geeft een heel duidelijk signaal met strengere straffen voor seksuele misdrijven. We moeten seksuele misdrijven écht aanpakken. Dat doen we met deze hervorming.

We moeten seksuele misdrijven écht aanpakken. Dat doen we met deze hervorming.
2. Betere bescherming voor sekswerkers

Deze hervorming maakt een duidelijk onderscheid tussen sekswerkers die vrijwillig kiezen om deze job te doen en sekswerkers die onder dwang staan. 

Ben: "Eindelijk halen we sekswerk uit de grijze zone. Zo zorgen we voor een betere bescherming van de sekswerkers én versterken we tegelijkertijd de strijd tegen misbruik en mensenhandel." 

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost)

3. Toestemming is voortaan het uitgangspunt bij verkrachting

Tot nu toe was er zonder dwang of geweld geen sprake van verkrachting. Een gebrek aan toestemming was dus onvoldoende. Deze hervorming brengt daar verandering in. Toestemming is voortaan het uitgangspunt bij verkrachting. 

Ben: “Dit is echt een stap vooruit. Vandaag kan justitie een dader die geen dwang of geweld gebruikt, niet vervolgen. Dat is onbegrijpelijk. Ik ben heel tevreden dat toestemming vanaf nu het basisprincipe voor seksuele misdrijven moet zijn. Zo maken we een einde aan de straffeloosheid.”

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost) 

4. Seksueel geweld door een ex-partner wordt levenslang een verzwarende omstandigheid

Seksueel geweld door een ex-partner stopt helaas te vaak niet wanneer de relatie eindigt. Vandaag is het onduidelijk of de verzwarende omstandigheid (omstandigheden die een hogere straf dan het wettelijk bepaalde maximum voor dat feit rechtvaardigen n.v.d.r.) nog geldt na het einde van de relatie. Vooruit zorgt nu voor meer duidelijkheid.

Ben: “Het is aan de rechter om te oordelen of er nog een verband is tussen het seksueel geweld en de beëindigde relatie. Deze verzwarende omstandigheid zal nu levenslang gelden. Zo laten we slachtoffers van seksueel geweld door een ex- partner nooit in de steek.”

5. We maken het mogelijk om vanaf 14 jaar seksuele relaties aan te gaan met mensen die tot 3 jaar ouder zijn

Studies tonen aan dat een leeftijdsverschil van 3 jaar vanuit een psychologisch en seksueel ontwikkelingspunt voldoende bescherming biedt tegen misbruik. Het zorgt er ook voor dat er geen twijfel mogelijk is wanneer jongeren allebei toestemmen. Zo komen jongeren niet in heikele situaties terecht wanneer ze elkaar op een lichamelijke manier leren kennen. Dat is ook heel normaal op die leeftijd.

6. In elke provincie een zorgcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld

Frank Vandenbroucke, onze minister van Volksgezondheid, investeerde in gespecialiseerde zorgcentra in heel het land voor slachtoffers van seksueel geweld. 

Die gespecialiseerde zorgcentra bieden een warme omgeving aan waar slachtoffers terecht kunnen, met de nodige zorg en bijstand. In die centra zal het ook mogelijk zijn om aangifte te doen. In elke provincie komt nu een zorgcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld. Meryame Kitir bezocht onlangs het Zorgcentrum na Seksueel Geweld van het UZ Gent.

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost)

Ben: “Het is enorm belangrijk dat slachtoffers zich gehoord voelen en ergens terecht kunnen. Deze gespecialiseerde zorgcentra kunnen slachtoffers opvangen en bieden toegankelijke hulp. Dit verlaagt ook de drempel voor slachtoffers om aangifte te doen van seksueel geweld.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.