LOKAAL: De lage-emissiezone (LEZ) wérkt: na 5 jaar tot 50% minder roet in de Antwerpse lucht
Monday 07
February 2022 11:47
Natuurlijk zijn boetes niet populair, maar het verbod op (te) vervuilende wagens in de stad heeft wel zijn effect gehad: “Op sommige plaatsen is de roetuitstoot tot de helft teruggedrongen”, zegt de Antwerpse schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit).
Toen Antwerpen op 1 februari 2017, als eerste stad in Vlaanderen, de lage-emissiezone (LEZ) invoerde, was er vooral kritiek en scepsis. Een maat voor niets en een melkkoe voor de stedelijke overheid, klonk het langs verschillende kanten. “Zeker in de beginfase hebben we veel mensen moeten overtuigen van de voordelen van de LEZ. Ondertussen kunnen we mooie resultaten voorleggen”, zegt Tom Meeuws.
Minder relevant vindt de Antwerpse schepen van Leefmilieu het aantal bekeuringen voor het overtreden van de regels, 382.000 in de afgelopen vijf jaar. “Hoe minder bekeuringen er worden uitgeschreven, hoe liever ik het heb. Dat geld wordt overigens gebruikt voor het beheer van de LEZ en om te investeren in projecten om de luchtkwaliteit te verbeteren.”
“LEZ verandert mentaliteit”
“Het wagenpark is de jongste jaren vernieuwd en een stuk schoner geworden. Ik durf te zeggen dat dit voor een flink deel te wijten is aan de invoering van de LEZ. Niet alleen in Antwerpen, maar ook in Gent en Brussel. Mensen worden zich ervan bewust dat ze op die manier een bijdrage kunnen leveren De mentaliteit is veranderd”, zegt Tom Meeuws.
De grootste winst, als het om de verbetering van de luchtkwaliteit gaat, is het terugdringen van de roetuitstoot. “Op sommige plekken is de uitstoot gehalveerd en waar dat niet het geval is, is er sprake van een forse vermindering. De gevolgen voor de gezondheid zijn niet gering.”
Ook op het vlak van stikstof vindt de schepen dat Antwerpen het goed doet. “We blijven onder de Europese norm van veertig microgram per kubieke meter. Zelfs als die Europese norm verlaagd wordt, zitten we op de goede weg.”
Toch is er nog steeds kritiek dat de LEZ weinig zoden aan de dijk zet. “Ik begrijp die kritiek niet. Er zijn rapporten waarin wetenschappelijk wordt aangetoond dat de LEZ wel degelijk voor een betere luchtkwaliteit zorgt in de stad.”
“Daaruit mogen we niet concluderen dat de Fransen alleen maar met oude of vervuilende auto's rijden”, zegt schepen Meeuws. “Vaak vergeten ze zich te registreren en ook dat leidt tot een bekeuring. In ons overzicht hebben we ons bewust beperkt tot cijfers van deze drie nationaliteiten. Dat is omdat onze noorder- en zuiderburen het vaakst over onze wegen rijden en de resultaten van andere nationaliteiten te verwaarlozen zijn.” (bron: gva)
Ga naar
Over de Auteur
Deel dit artikel met je vrienden.