Nieuws

LOKAAL: Leerlingen van 5 Hasseltse basisscholen stapten en fietsten sinds september al twee keer de wereld rond

Vooruit Hasselt

Wednesday 20

March 2024 20:29

“Alle Hasseltse leerlingen moeten steeds in alle veiligheid en in alle comfort die laatste meters tot aan de schoolpoort kunnen afleggen”, stelt Marc Schepers duidelijk. Om die broodnodige veiligheid te creëren neemt de Hasseltse mobiliteitsschepen niet enkel diverse verkeersmaatregelen in alle schoolomgevingen, hij introduceerde vorig schooljaar ook ‘High Five’. “Een campagne die kinderen op een leuke en speelse manier motiveert om zoveel mogelijk met de fiets of te voet naar school te gaan en dat is belangrijk”, verklaart Schepers. “Want hoe minder auto’s in de buurt van de school, hoe veiliger het er wordt.”

De campagne kende in haar eerste jaar een overdonderend succes. “In de 4 deelnemende basisscholen konden we maar liefst 72% van alle leerlingen – dat zijn er meer dan 1000 – enthousiasmeren én overtuigen om vaker al wandelend en/of fietsend naar school te komen”, blikt de schepen terug. 

Succes²

Schepers: “Met High Five wilden we in de eerste plaats mensen in beweging krijgen en dat is duidelijk gelukt. De campagne werd dit schooljaar dus opnieuw gelanceerd in 5 andere Hasseltse basisscholen namelijk SBS Tuilt, BS LeerPLEIN, Go!Next Dalton 2, De Toverflut en vrije basisschool Stevoort.”

Uit de eerste evaluatie blijkt dat High Five ook dit jaar in haar opzet zal slagen. “Opnieuw zien we dat 70% van de leerlingen actief meedoet met het project”, vertelt een enthousiaste Schepers. “Momenteel resulteert dat al in 78.000 extra gestapte of gefietste kilometers tot aan de schoolpoort. Op een half jaar tijd fietsten en/of wandelden deze leerlingen dus maar liefst 2x de wereld rond.” Deze straffe gezamenlijke inspanningen spaarde bovendien zo’n 20 ton CO2 uit. “Zo maken we de schoolomgeving niet enkel veiliger, maar ook gezonder”, besluit de schepen.

 

 

Meer weten over het project High Five

Meer weten over de High Five campagne schooljaar 2022-2023 

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant