Nieuws

LOKAAL: Superheld beloont Hasseltse kinderen die te voet of met de fiets naar school gaan

Vooruit Hasselt

Friday 16

September 2022 12:44

Sinds zijn aantreden als schepen zet Marc Schepers, bevoegd voor mobiliteit en stadsontwikkeling, sterk in op veilige schoolomgevingen. “Het is onze prioriteit om alle kinderen veilig naar school te laten gaan. Deze bestuursperiode maken we daarom de directe omgeving van alle Hasseltse basisscholen verkeersveilig.” Zo wordt er in elke lagere school een mobiliteitsonderzoek gevoerd om te bepalen welke ingrepen nodig zijn om de leerlingen die laatste meters naar de schoolpoort in alle veiligheid en comfort te kunnen laten afleggen.

 

“Belangrijk hierin is de rol van de auto. Want hoe minder autobewegingen kort aan de schoolpoort, hoe groter de verkeersveiligheid”, duidt Schepers, “We willen onze leerlingen dan ook zo veel mogelijk stimuleren om te voet of met de fiets naar school te komen.”

 

Beloningen

Om dit te verwezenlijken start de stad Hasselt dit schooljaar met ‘High Five’, een leuke campagne die leerlingen die te voet of met de fiets komen, beloont. “De opzet is simpel: elk kind dat stapt of fietst krijgt een slim polsbandje. Hiermee kunnen ze, op weg naar school, ‘high fiven’ met de handjes bevestigd aan de verschillende gele palen die terug te vinden zijn in de buurt van de school.” Door hun polsbandje te scannen verzamelen ze digitale punten, die ze vervolgens kunnen inruilen tegen leuke beloning. Denk aan zwembadtickets, extra speeltijd of wat lekkers.

Mascotte Five

“Deze campagne stimuleert niet enkel duurzaam gedrag bij kinderen, we zorgen ook voor het verbeteren van hun verkeersvaardigheid”, duidt Schepers. “Het is namelijk belangrijk dat kinderen die basis goed beheersen alvorens ze naar de middelbare school trekken.” Mascotte Five, het gele mannetje met de blauwe helm, zal daarom regelmatig in de verschillende scholen opduiken waar hij de leerlingen op een spelende manier oefeningen geef om de verkeersvaardigheid te verbeteren.

 

Volgens Authier Degryse, projectcoördinator bij High-Five, is deze methode succesvol doordat ze naast een beloningssysteem ook een spel hebben ontwikkeld. “We hebben een superheld uit een parallel universum. Met de gescoorde punten kan je op een online spelplatform opdrachten vervullen en de cadeautjes inruilen. De superheld gaat ook drie keer per jaar bij de scholen langs, daardoor komt het spel echt tot leven."

 

“Het is een formule die ook aanslaat in andere steden en gemeenten in Vlaanderen. Ondertussen zijn er 74 ingeschreven scholen bij 22 gemeenten. Daar worden resultaten uit gehaald”, zegt Degryse. “In Schoten werd een stijging gemeten van maar liefst 68% meer fietsen over een gans schooljaar. De grootse stijging zien we in de winter, waar we tot zeven keer meer fietsers tellen.”

 

4 Hasseltse basisscholen

Het proefproject duurt 1 jaar en gaat van start in SBS Kuringen, De Puzzel, Kindercampus De Hazelaar en Kindercampus uinwijk. “We bereiken nu al zo’n 1500 leerlingen. Bij een positieve evaluatie zetten het project verder én rollen we het uit naar de andere Hasseltse sch


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant