Nieuws

LOKAAL: Kathleen Van Brempt verkozen tot voorzitter van speciale COVID-commissie in het Europees Parlement

Vooruit Antwerpen

Monday 16

May 2022 15:19

Vooruit met Europa

Enkele jaren geleden was Kathleen ook al voorzitter van de ‘Onderzoekscommissie naar de metingen van emissies in de automobielsector’ (EMIS), beter bekend als de onderzoekscommissie Dieselgate. Die kwam tot de conclusie dat de Europese Commissie  nalatig was geweest door jarenlang geen actie te ondernemen tegen het gebruik van sjoemelsoftware in dieselauto’s terwijl er volop signalen binnenkwamen. En de EU-lidstaten hadden veel te weinig toezicht gehouden op de auto-industrie en de laboratoriumtesten die de werkelijke uitstoot van schadelijke stoffen op de weg verbloemen.

En nu is er dus de speciale Covid-commissie. Die moet de Europese aanpak van COVID-19 evalueren. Bij de openingszitting werd Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit) verkozen tot voorzitter. Welke lessen moet de Europese Unie trekken uit de coronapandemie? Dat is de centrale vraag waarover de speciale commissie van het Europees Parlement zich het komende jaar moet gaan buigen.

Hoewel de pandemie nog niet voorbij is, verplicht de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan Europa om de blik te richten op een volgende crisis. “Wat dit ons vooral leert, is dat de Europese Unie niet voldoende gewapend is om crisissen aan te pakken. Dat maakt het werk van deze speciale commissie des te belangrijker,” zegt Kathleen. “Corona heeft een enorme impact gehad op onze gezondheidssector, onze economie en alle aspecten van ons dagelijks leven. Daarna kan je niet gewoon overgaan tot de orde van de dag. Deze commissie moet een stap terugzetten en een grondige analyse maken van de lessen die we uit deze pandemie kunnen trekken.”

Het mandaat van de speciale commissie richt zich op vier grote onderwerpen, namelijk: gezondheid, democratie en fundamentele rechten, sociaal-economische impact en de aanpak van de pandemie op het mondiale niveau. “COVID-19 was meer dan een gezondheidscrisis. De commissie zal daarom op een holistische manier te werk gaan en ook kijken naar de impact van de pandemie op alle aspecten van de samenleving. Dat moet leiden tot een rapport met aanbevelingen over hoe we de crisisaanpak van de Europese Unie op elk van deze thema’s kunnen versterken.”


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant