Nieuws

LOKAAL: De Nieuwe Antwerpse bouwcode

Friday 15

March 2024 17:03

De nieuwe Antwerpse bouwcode ligt klaar om naar de gemeenteraad te gaan. Die bouwcode schrijft de regels uit rond hoe er gebouwd en verbouwd mag worden in de stad. Vooruit drukt haar stempel door de kaart te trekken van het klimaat, promoot het gebruik van verschillende vervoersmiddelen zoals fietsen en het openbaar vervoer en een bijpassend parkeerbeleid, waar we een overdaad aan wagens willen weren. 

Minder parkeerplaatsen voor kantoren in stationsomgeving

De stad wil mensen aanmoedigen om meer gebruik te maken van milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals het openbaar vervoer, in plaats van de auto te nemen. Om de ambitie van deze duurzame modal shift uit het Toekomsterbond (2017) kracht bij te zetten, gaat de algemene parkeernorm in de stad omlaag. Bewoners kunnen minder parkeervergunningen krijgen en bezoekers mogen hun auto niet meer bovengronds parkeren in het oude centrum van de stad. Ook nieuwe kantoorgebouwen moeten zich aanpassen aan deze nieuwe regels. 

Kantoren/bedrijven die dichtbij belangrijke bus-, tram- of treinstations worden gebouwd, moeten ervoor zorgen dat mensen gemakkelijker het openbaar vervoer kunnen nemen. Hoe dichter deze kantoorgebouwen bij verschillende soorten vervoersknooppunten staan, hoe minder parkeerplaatsen er beschikbaar zullen zijn voor deze organisaties. Deze ambities zijn voor het eerst opgenomen in de Antwerpse Bouwcode.

Kantoren die gebouwd worden in een straal van 800 meter van plaatsen waar je gemakkelijk kunt overstappen tussen verschillende soorten vervoer (zoals treinstations en grote bus- en tramstations), zullen volop moeten inzetten op het gebruik van het openbaar vervoer. Concreet gaat dit over drie verschillende zones. Kantoorgebouwen die dichtbij Antwerpse treinstations zijn zullen over 50% minder parkeerplaatsen beschikken, bij belangrijke bus- en tramhaltes (zoals Opera, Nationale Bank en OudeBareel) zijn dat er 30% minder en in de buurt van één van de drie grote park & rides aan de rand van onze stad is dit 20%.  

Dirk Wiesé legt uit: “De ambitie om voor kantoren een afwijking toe te passen op de parkeernorm wordt voor het eerst verankerd in de Antwerpse bouwcode. Kantoren in de buurt van stations, belangrijke bus knooppunten en park & rides manier zullen zo nog meer moeten inzetten op woon-werkverkeer met het openbaar vervoer.”

Eerder al werd een nieuw parkeerbeleid bij de bouwcode vastgelegd dat een parkeerverbod voor bezoekers in de binnenstad inhoudt en het aantal bewonerskaarten afbouwt. Bewoners in nieuwe projecten met meer dan dertig wooneenheden worden verplicht om ondergronds te parkeren, omdat er géén parkeervergunningen meer uitgereikt worden om op straat te gaan staan.

Onze schepen van Leefmilieu Tatjana Scheck: “Een nieuwe bouwcode betekent nieuwe kansen om meer ruimte te creëren in de stad. We brengen auto’s zo veel mogelijk uit het straatbeeld en waar mogelijk onder de grond. Zo krijgen we een meer leefbare stad met meer plaats om ons veilig te verplaatsen.”

Klimaattool

Verder liep Antwerpen met zijn huidige bouwcode al voorop op klimaatvlak door bijvoorbeeld als eerste stad in Vlaanderen een verplichting tot groendak op te leggen bij een verbouwing. Nu grijpen we met beide handen de kans aan om de bouwregels zo om te vormen dat de Antwerpse bouwcode een heuse 'klimaattool' wordt. 

Dit betekent dat bij nieuwe bouwprojecten, minstens 20% van het perceel onbebouwd moet zijn. Zo kan regenwater makkelijk in de grond zakken.

Voor grotere bouwprojecten, of het nu om nieuw te bouwen of te renoveren gebouwen gaat, geldt nu ook een verbod op het installeren van een verwarmingssysteem op aardgas, als er in de straat al een warmtenet ligt. Dit volgt op een eerder verbod op oliegestookte ketels.

Antwerpen moedigt het gebruik van milieuvriendelijke technologieën zoals warmtepompen, zonnepanelen op daken of kleine windturbines aan. Dit doet de stad door het veel eenvoudiger te maken om hier vergunningen voor te krijgen, voor zowel kleine als grote projecten.

Bij het vernieuwen van platte daken waar geen groendak op kan, wordt nu een dakbedekking in een lichte kleur standaard. Het is m.a.w. gedaan met de zwarte roofing. Dit helpt ook 'de vijfde gevel' van een gebouw - het dak - te gebruiken om de stad koeler te houden.

 

 

 

 


Ga naar
Over de Auteur

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant