Nieuws

LOKAAL: 1.673 automobilisten beboet voor inhalen in fietsstraten in 2021: drie keer zoveel als in 2019

Vooruit Antwerpen

Monday 07

February 2022 13:36

Er zijn in Antwerpen steeds meer fietsstraten, maar om de veiligheid en het comfort van de fietsers te garanderen is het belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Daarom vroeg Hicham El Mzairh, Vooruit-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad, de handhavingscijfers in fietsstraten op. "Een fietsstraat heeft maar zin als de auto's ook effectief achter de fietsers blijven. Na sensibiliseren, moet je gaan handhaven, het is dus goed dat we zien dat de politie drie keer zoveel pv's heeft uitgeschreven voor het inhalen van fietsers in fietsstraten in 2021 in vergelijking met 2019." aldus Hicham. 

Het aantal vastgestelde overtredingen in de Antwerpse fietsstraten is tussen 2019 en 2021 verdubbeld, van 3.211 in 2019 naar 6.622 vorig jaar. “Onze politie is echt wel aanwezig om de regels in de fietsstraten te handhaven”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). In Antwerpen is élke politieagent ook verkeersagent en worden ze opgeleid om in te grijpen zeker als zich verkeersonveilige situaties voordoen.

Burgemeester De Wever gaf deze cijfers rond aantal processen-verbaal (pv) op vraag van Vooruit-fractieleider Hicham El Mzairh. Inhalen van fietsers is in fietsstraten verboden. Toch lijken heel wat automobilisten dit niet te weten of te negeren. Zo schreef de politie in 2019 554 pv’s uit voor het inhalen van fietsers. Dat steeg naar 963 pv’s in 2020 en 1.673 vorig jaar. Er was ook een duidelijke stijging in de vaststellingen van andere overtredingen, zoals te snel rijden. Daar steeg het aantal pv’s van 2.657 in 2019 naar 3.251 in 2020 en 4.949 vorig jaar.

Elke agent kan ingrijpen als ze een verkeersovertreding zien, maar daarnaast organiseert de lokale politie ook regelmatig gerichte acties in fietsstraten. Ook is er het Orida fietsteam dat met extra aandacht kijkt naar de fietsstraten.

“Bij overdreven snelheid is het mogelijk om bestuurlijk of gerechtelijk de wagen in beslag te nemen”, zegt De Wever.

Het aantal kilometers fietsstraten is de afgelopen jaren ook sterk toegenomen. Met de coronapandemie werden in enkele straten versneld maatregelen genomen om er een fietsstraat van te maken.

"Het blijft voor ons een absolute prioriteit dat fietsers zich veilig en comfortabel doorheen onze stad kunnen bewegen," zegt Hicham El Mzairh. "We zullen blijven toezien op de handhaving van het inhaalverbod in fietsstraten en vragen daarnaast om te blijven inzetten op sensibilisering."


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant