Nieuws

LOKAAL: Luchtbal krijgt nieuwe ‘buitengewone school’

Vooruit Antwerpen

Sunday 30

April 2023 11:10

Onder onze schepen voor onderwijs Jinnih Beels investeert de stad 7,1 miljoen euro in een nieuwe buitengewone school in de Antwerpse wijk Luchtbal. Het buitengewoon onderwijs, dat met een groot capaciteitsprobleem kampt, krijgt daarmee 214 nieuwe plaatsen voor kinderen en jongeren met bijzondere zorgnoden. De school in de wijk Luchtbal zou de deuren openen op 1 september 2023. Daarmee zet Jinnih haar inspanningen voor oplossingen rond capaciteitsuitdagingen in het onderwijs voort. “Want elk kind en iedere jongere heeft het recht op een plek op school.”

Er wordt vanuit de stad al jaren gewerkt aan meer plaatsen in het Antwerps buitengewoon onderwijs. Desondanks blijft het plaatstekort toenemen. Momenteel staan er maar liefst 441 kinderen en jongeren op de wachtlijst voor het buitengewoon onderwijs in Antwerpen. Daarom komen er in de Columbiastraat 214 nieuwe plaatsen voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of met een autismespectrumstoornis. Het gaat om 110 plaatsen in het buitengewoon basisonderwijs en 104 plaatsen in het buitengewoon secundair onderwijs. Dat gebeurt in eerste instantie met modulaire units, in afwachting van een volwaardige nieuwe school die er tegen 2029 zou moeten zijn. 

Jinnih Beels, Antwerps schepen van Onderwijs: “De capaciteitsnoden in het buitengewoon onderwijs liggen ons na het hart. Het gaat immers om onze meest kwetsbare kinderen en jongeren. Daarom blijven we samen met alle onderwijsnetten zoeken naar oplossingen op korte en lange termijn. Hier realiseren we zeer snel 214 nieuwe plaatsen op een tijdelijke locatie. Daar trekken we vanuit lokaal bestuur 7,1 miljoen euro extra voor uit. Maar het is goed dat deze plekken op termijn ook duurzaam verankerd worden op een vaste stek. Het is geen oplossing voor alle Antwerpse kinderen op de wachtlijst vandaag, maar wel een grote stap in de goede richting. Want elk plekje telt.”

Het buitengewoon onderwijs is lang niet de enige onderwijsvorm in de stad die kampt met capaciteitsuitdagingen. Ook voor het Onthaalonderwijs voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) werden sinds het begin van deze legislatuur noodgedwongen een duizendtal extra plaatsten gecreëerd. Bijkomend werd er ook een wachtaanbod voorzien met taaloefenkansen en welzijnsondersteuning voor jongeren die desondanks op de wachtlijst staan voor een plek in OKAN.

In het gewoon secundair onderwijs verwacht men voor het schooljaar 2024-2025 dan weer een tekort van maar liefst 4.000 plaatsen. Met Jinnih zet de stad dan ook alle zeilen bij om te investeren in extra plekken en schoolgebouwen. Tegen 2025 zouden er in Antwerpen zo vierduizend plaatsen bijkomen in het basisonderwijs en 2.400 in het secundair, bovenop de 3.188 (1.217 basis, 1.917 secundair) plaatsen die deze legislatuur al werden gerealiseerd.

Maar voor de échte oplossingen kijkt onze schepen Jinnih Beels naar Vlaanderen: “We doen als stad – voor zover we dat kunnen – ontzettend veel inspanningen. Maar er is meer nodig; Vanuit Vlaanderen, want daar zitten de bevoegdheid én bijhorende centen voor onderwijscapaciteit. Mijn oproep: geef lokale besturen dringend de echte regierol en bijhorende middelen om vanuit het lokale beleid de budgetten in te zetten daar waar we de noden op het terrein zien. En geef ons de meest actuele, realtime inschrijvingscijfers, zodat we nog proactiever te werk kunnen gaan.”

“Het is onze plicht als beleidsmaker om het leerrecht van kinderen en jongeren te garanderen. Waar die ook vandaan komt of welke zorgnoden die ook heeft,” besluit Jinnih. “We zijn dan wel niet verantwoordelijk, we hebben wel een groot verantwoordelijkheidsgevoel.”

 


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant