Nieuws

Vooruit Boutersem enige partij die samenwerking met bouwmeester voor nieuw ontwerp kerkplein niet goedkeurt

Vooruit Boutersem

Tuesday 14

February 2023 22:39

Vlaanderen investeert ruim 9,5 miljoen euro in tien groenblauwe dooraderingsprojecten die in het voorbije jaar opgestart werden. De initiatiefnemers worden ondersteund via subsidies en projectbegeleiding om beton, asfalt of gebouwen te verwijderen. Dat moet leiden tot ontharding van het terrein, betere waterinfiltratie en biodiversiteit, maar ook tot kennisopbouw en -deling over hoe ontharding en vergroening mogelijk gemaakt kunnen worden.  

 

Boutersem werd naast Geraardsbergen, Genk, Izegem, Landen, Harelbeke, Kontich, Vorselaar, Menen en Antwerpen verkozen om deel te nemen aan dat project. Het gaat om een samenwerking tussen de gemeente, het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Concreet werden er voor Boutersem 15 deelprojecten geselecteerd, die de komende jaren onder de loep genomen zullen worden (zie foto). 

 

Op de laatste gemeenteraad lag het punt over het ontharden van het kerkplein en een deel van de Dorpstraat voor ter stemming. Er werd gevraagd om de samenwerking met de bouwheer goed te keuren, zodat er een ontwerp voor dit project kan worden opgemaakt. De samenwerking wordt gebudgetteerd op € 456.750 exclusief BTW. 

 

Omdat de ontharding en het ontwerp slechts een klein deel van een zeer groot project uitmaken en het al over een aanzienlijke som geld gaat zonder dat er al een concrete wijziging aan te pas komt, vroeg Vooruit-gemeenteraadslid Glenn Van Rillaer hoeveel de gemeente voor het project “Kerkplein” moet bijdragen en hoeveel er gesubsidieerd zou worden. Schepen Janina Vandebroeck gaf mee dat dit specifieke deel gebudgetteerd is in 2023, maar dat er geen concreet bedrag gegeven kan worden, omdat het slechts om een deel binnen een groter geheel gaat. Subsidies worden overigens ook altijd pas achteraf toegekend. Volgens Vooruit moet er echter toch minstens een geschat percentage gekend zijn, want zonder die informatie is het ook niet mogelijk om een iet of wat accuraat budget vast te leggen. Bovendien is er volgens de oppositiepartij te weinig zekerheid over de continuïteit aangaande sociale activiteiten en parkeergelegenheid ter plaatse. 

 

“We zien potentieel in dit project en begrijpen dat je in deze onderzoeksfase weinig concreet naar voor kan brengen naar uitvoering toe, maar we hebben ons met Vooruitfractie onthouden in de stemming omdat we als oppositiepartij vandaag te weinig duidelijkheid over de financiële gevolgen en omdat er te weinig garanties zijn over het al dan niet blijven bestaan van de huidige parkeergelegenheid en de sociale activiteiten die er vandaag georganiseerd worden. Het sociale aspect is voor ons cruciaal, aangezien het dorpsplein een perfecte locatie is om allerhande activiteiten te laten plaatsvinden. Dat moet zeker blijven kunnen.” licht Van Rillaer toe. “Daarnaast staat het als een paal boven water dat er de voorbije jaren enorm veel projecten opgestart zijn en we dus ook voorzichtig moeten omgaan met de financiële middelen die we hebben. 456.750 excl. BTW – of € 552.667,50 inclusief BTW – is tenslotte geen peulschil.”  

 

Daarom vroeg Vooruit meer betrokkenheid door middel van een aparte werkgroep waarin elke partij vertegenwoordigd is. Op die manier wil de fractie de progressie in zowel dit project als het volledige 15-delige dooraderingsproject nauwer mee opvolgen en op basis daarvan input geven. Dat voorstel werd door de betrokken schepen alvast positief ontvangen. “We hopen dat het idee wordt meegenomen wordt en er effectief zo’n werkgroep wordt opgestart,” aldus Van Rillaer.  

 

 

Terug naar de homepagina

 

Over de Auteur

Vooruit Boutersem

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant