Nieuws

LOKAAL: Vlaams Kampioenschap 'Tegelwippen 2024' van start in Historisch Hart.

Vooruit Kortrijk

Wednesday 03

April 2024 09:51

Ook dit jaar neemt stad Kortrijk deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of zijtuin en te vervangen door groen. Steden en gemeenten nemen het tegen elkaar op: wie wipt de meeste tegels? Een plantactie in het Historisch Hart gaf het startschot: op zaterdag 30 maart werden in samenwerking met Gevelgäng (LZSB) 11 geveltuintjes aangelegd in de Pieter de Cockelaerestraat, Kapittelstraat en in de Begijnhofstraat. Zo krijgen deze nieuw aangelegde historische straatjes extra ruimte voor vergroening en natuurlijke infiltratie in de strijd tegen droogte en wateroverlast.

Het doet mij groot plezier dat veel bewoners van ons Historisch Hart ingegaan zijn op onze vraag om tegels te wippen en gevels te vergroenen. Ook op Sint-Jan zijn er onlangs 27 geveltuintjes bijgekomen. We blijven onze inwoners oproepen om deze voorbeelden te volgen. Want élke gewipte tegel maakt mee het verschil om droogte- en wateroverlast tegen te gaan. Naast een premie voor een geveltuintje, biedt de stad nu ook hulp om tegels uit de stoep te halen. Wippen maar! 

Bert Herrewyn, schepen van Natuur en Biodiversiteit.

Nood aan inspiratie of hulp? Stad helpt tegels wippen.

Vervang een stukje van een verharde oppervlakte in je (voor)tuin zoals beton, asfalt of tegels door gras, grind of houtsnippers of leg een Geveltuin aan met lage planten of een tuintje met een klimplant die over je gevel groeit (maagdenpalm, winterjasmijn, klimop, clematis of blauwe regen zijn voorbeelden van ideale klimplanten). Wie een geveltuintje aanlegt, kan van de stad een premie ontvangen van €25. Een andere mogelijkheid is de premie 'vergroen en bebloem': als je je buurt warm krijgt voor de aanleg van een geveltuin, mag je een groep van geveltuinen aanleggen en een premie aanvragen via premie-vergroen-en-bebloem. Twijfel je om er zelf aan te beginnen of heb je het materiaal niet? De stad helpt je graag om de tegels uit de stoep op openbaar domein te halen, bovendien wordt het plantgat met teelaarde opgevuld.

Waarom tegelwippen?

Het weer in onze regio wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen voor een groot deel uit steen bestaat. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Als we tegels vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen, maken we onze stad klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier! Door ontharding kan water tevens opnieuw in de grond dringen en dat is belangrijk om droogte en wateroverlast tegen te gaan. Alle soorten verhardingen (beton, asfalt, klinkers, kiezels, kunstgras …) mogen worden uitgebroken en vervangen door natuurlijk groen. Kiezels en kunstgras zijn ook soorten verharding, want de onderliggende bodem sterft af.


Ga naar Vooruit Kortrijk
Over de Auteur

Vooruit Kortrijk

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant