LOKAAL: Lokaal: Veiliger naar school, ook in Overlaar!
Kjell Coel
Voorzitter Vooruit Tienen / Conversation ManagerMonday 27
November 2023 11:20
De Toverwijzer begint steeds meer zijn plaats te vinden in de nieuwe omgeving in Overlaar. Ook voor ouders was het wat aanpassen hoe ze hun kinderen op school krijgen en waar ze moeten parkeren. Hoe zou jij je voelen als je jouw kinderen elke dag naar school brengt in een straat waar auto’s met 50 km/u voorbijrazen? Zou jij je veilig en gerust voelen?
Dit is de realiteit voor veel ouders in Overlaar, een wijk in Tienen waar de school De Toverwijze gevestigd is. De Getetstraat, die de wijk verbindt met de ring, is een drukke locatie rond de schooluren waar de snelheidslimiet 50 km/u is. Veel ouders parkeren hun auto in deze straat om hun kinderen te voet via het steegje van de sociale woningen naar de school te begeleiden. Maar dit is geen ideale oplossing. De kinderen lopen nog
steeds gevaar om aangereden te worden door een auto die te snel rijdt of niet oplet. Daarom pleit Pascale Grootjans, gemeenteraadslid van Vooruit in Tienen, voor een uitbreiding van de zone 30 in Groot Overlaar naar de Getetstraat, vanaf het begin van Groot Overlaar tot de ring (lichten). Zij vindt dat de verkeersveiligheid rond de school een prioriteit moet zijn voor de stad. Een zone 30 is niet zomaar een bordje,
het is een manier om de levenskwaliteit van de buurt te verbeteren.
Een zone 30 heeft namelijk veel voordelen, zowel voor de veiligheid als voor de leefbaarheid van de wijk. Volgens studies is de kans op een ongeval kleiner bij een snelheid van 30 km/u dan bij een snelheid van 50 km/u, omdat de weggebruikers meer tijd hebben om te reageren en gevaarlijke situaties te voorkomen.
Bovendien is de stopafstand veel kleiner en zijn de gevolgen van een ongeval veel minder ernstig bij lagere rijsnelheden. Zo heeft een voetganger een overlevingskans van 95% als hij wordt aangereden door een auto aan 30 km/u, maar overleeft gemiddeld slechts 55% van de voetgangers een botsing aan 50 km/u. Een zone 30 heeft ook effect op de keuze van het vervoermiddel. Fietsen en wandelen worden bijvoorbeeld aantrekkelijker, omdat de weggebruikers meer oogcontact kunnen maken en tot wederzijds respect kunnen komen. Dit bevordert niet alleen de gezondheid en de mobiliteit van de bewoners, maar ook het sociale contact en de leefbaarheid van de buurt. Bovendien is een zone 30 milieuvriendelijker, doordat auto’s er dankzij hun lagere snelheid minder fijnstof uitstoten2. Een zone 30 is dus een win-win situatie voor iedereen.
Het is een manier om de buurt te beschermen en te versterken. Het is een manier om te tonen dat we zorg dragen voor elkaar en voor onze kinderen. Het is een manier om te kiezen voor een duurzame en veilige toekomst.
Ga naar Kjell Coel
Over de Auteur
Kjell Coel
Voorzitter Vooruit Tienen / Conversation ManagerDeel dit artikel met je vrienden.