Nieuws

LOKAAL: Uitbanning van Geweld op Vrouwen: ‘Niet met hen, nooit met ons’

Vooruit Lokaal

Friday 25

November 2022 16:54

Op vrijdag 25 november 2022, de ‘Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld op Vrouwen’, voerde Vooruit actie in heel wat steden en gemeenten in Vlaanderen. Vooruit Gent deed dat aan de ingang van het UFO (Universiteit Gent) in de Sint-Pietersnieuwstraat, samen met de Jongsocialisten, ZIJ-kant (de progressieve vrouwenbeweging) en FOS (de solidariteitsorganisatie van de socialistische beweging in Vlaanderen die zich wereldwijd inzet voor het recht op waardig werk en sociale bescherming).

Vrijwilligers deelden kleurrijke plaktattoos en infoflyers uit, en spoten het venussymbool in krijtspray op de grond. “Wij willen op een positieve manier duidelijk maken dat we zij aan zij staan met iedereen die opkomt voor het recht op zelfbeschikking en het recht op een veilige abortus”, zegt ons Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche, die namens Vooruit Gent het woord voerde. “Jaarlijks vinden er 25 miljoen onveilige abortussen per jaar plaats. Dat zijn 25 miljoen vrouwen in gevaar. We zeggen duidelijk: niet met hen, maar ook nooit met ons. Want ook in ons land gaan er soms conservatieve stemmen op om onze verworven rechten terug te draaien.”

Ook Joris Vandenbroucke (gemeenteraadslid en federaal parlementslid), Anja Vanrobaeys (federaal parlementslid) en Clara Calis (lid van Vooruit Gent en actief bij ZIJ-kant) waren bij de actie aanwezig.

Jaarlijks 70.000 dode vrouwen door onveilige zwangerschapsonderbreking

In steeds meer landen komt het recht op een veilige abortus onder druk te staan. Het afgelopen jaar sprong vooral het abortusdebat in de Verenigde Staten in het oog, maar ook op veel andere plaatsen is de situatie kritiek. In enkele Latijns-Amerikaanse landen geldt bijvoorbeeld nog steeds een totaalverbod. Vrouwen zitten daar soms gevangenisstraffen uit na een miskraam. Dichterbij, in Polen, stierf dit jaar nog een jonge vrouw omdat de arts geen levensreddende abortus mocht uitvoeren nadat de wetgeving er verstrengd werd.

“Dit kunnen we niet aanvaarden”, zegt Freya. “Door de abortuswetgeving te verstrengen, of de toegang ertoe te beperken, breng je vrouwenlevens in gevaar. Abortuszorg is gezondheidszorg. Jaarlijks sterven 70.000 vrouwen door een onveilige zwangerschapsonderbreking. Dat is toch hallucinant?”

Op de website van FOS vind je de getuigenissen van vijf vrouwen uit verschillende landen die te maken kregen met een strengere abortuswetgeving

 


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant