Nieuws

LOKAAL: Stad start met Het Maandverbond.

Vooruit Kortrijk

Wednesday 06

March 2024 09:24

Het Maandverbond: partnership om gratis tampons en maandverbanden te verdelen in alle secundaire scholen. 
Uit wetenschappelijke onderzoek blijkt dat sommige schoolgaande meisjes niet altijd tampons of maandverband ter beschikking hebben, dit vooral om financiële redenen. Via een eerste project werden de voorbije jaren al vele honderden menstruatiepakketten verspreid. Op de vooravond van de internationale Vrouwendag, 8 maart, breidt de stad het project uit naar alle 24 secundaire schoolcampussen. Dit dankzij een samenwerking tussen het lokaal bestuur, de vrouwenserviceclub Zonta en de scholen: het zogenaamde Maandverbond.
5.170 meisjes
Daarmee bereiken de partners alle 5.170 meisjes in het secundair onderwijs in Kortrijk. Naast een groter bereik wordt het project op twee sporen versterkt: dispensers in de schooltoiletten voor anoniem gebruik en ook infosessies (webinar) en lesmateriaal om het thema bespreekbaar te maken voor leerlingen en leerkrachten. Het initiële stadsproject liep sinds 2021 en was goed voor de verspreiding van vele honderden menstruatiepakketten via de Deelfabriek naar de leerlingenbegeleiders en de brugfiguren secundair onderwijs. Daarnaast waren er een aantal scholen die een eigen aanbod ontwikkelden. Het project wordt na positieve evaluatie uitgebreid en toegankelijker gemaakt.
We maken het aanbod beschikbaar voor alle meisjes in het secundair onderwijs. Dat doen we met 40 dispensers in de schooltoiletten. De dispensers verlagen de drempel. Elk meisje dat een menstruatieproduct nodig heeft, om welke reden dan ook, kan gratis en vooral zonder schaamte gebruik maken van de dispenser. Zo bereiken we met zekerheid zij die het echt nodig hebben, maar is het aanbod er ook voor zij die het bijvoorbeeld eens vergeten zijn.

Taboe doorbreken

De inzet is niet enkel om gratis hygiëneproducten aan te bieden in de scholen, maar ook om het taboe te doorbreken. Met webinars zorgen we voor extra informatie voor leerkrachten. De webinars zijn een initiatief van Goed Geregeld, een organisatie ontstaan vanuit een aantal Veurnse leerkrachten die ondertussen in heel Vlaanderen een aanbod voorzien. De webinars geven leerkrachten extra tools om het thema aan te snijden tijdens de lessen en om signalen die op een nood wijzen, beter te herkennen. Daarnaast worden er educatieboxen voorzien die tijdens de les gebruikt kunnen worden. De scholen en de sociale diensten werken nauw samen om meisjes die menstruatiearmoede ervaren verder te helpen.
Als de leerlingenbegeleiders van de schoolcampussen, de leerkrachten en de brugfiguren secundair onderwijs signalen oppikken, wordt het wijkgericht sociaal werk van de stad ingeschakeld om het hele gezin bij te staan bij financiële of andere hulpvragen, om zo de kern van het probleem aan te pakken.
Samenwerkingsverband
Voor de aankoop van de dispensers, de menstruatieproducten en het extra lesmateriaal is er 11.500 euro geïnvesteerd. Daarvan wordt 3.000 euro geschonken door Zonta Club Kortrijk, de vrouwenserviceclub die zich inzet om de vrouwenrechten wereldwijd te versterken. Zonta nam contact op met schepen voor Sociale Vooruitgang Philippe De Coene om te zien hoe de serviceclub kan helpen bij het Kortrijkse programma van armoedebestrijding. Samen kozen ze voor deze nieuwe samenwerking en werd het project ‘Maandverbond' gelanceerd.
Het project is verduurzaamd voor de komende schooljaren door de verdere aanlevering van menstruatieproducten. Het valt moeilijk te voorspellen hoeveel materiaal of pakketten er verbruikt zullen worden, maar op basis van het brede proefproject hebben we alleszins genoeg voorzieningen voor dit jaar en om dit jaarlijks verder te zetten.
Meer info; schepen van sociale vooruitgang en zorg, Philippe De Coene 0477 45 32 32 

Ga naar Vooruit Kortrijk
Over de Auteur

Vooruit Kortrijk

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant