LOKAAL: Rudy Coddens over e-inclusie van senioren: “Speerpunt in ons beleid”
Vooruit Lokaal
Thursday 13
October 2022 17:12
In januari 2021 kaartte de Gentse Stedelijke Seniorenraad de talrijke uitdagingen aan die de digitalisering van onze samenleving met zich meebrengt voor (sommige) ouderen, in een spontaan advies aan het stadsbestuur. Daar ging Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, mee aan de slag… voor zover dat nog nodig was.
“De digitale kloof dichten bij Gentse burgers is een speerpunt in ons beleid. We hebben dan ook een zeer ruim aanbod aan acties. Onze elf lokale dienstencentra zijn cruciale partners: met vrij te gebruiken computers (‘surfpunten’) en een breed aanbod van cursussen zetten ze zich al jaren in voor e-inclusie bij de oudere generaties. De cursussen evolueren mee met de nieuwe trends of noden, zoals leren werken met de smartphone, veilig surfen op het internet, en het gebruik van Itsme en Spotify. Aanvullend werken ze projecten op maat uit voor de meest kwetsbare ouderen of verwijzen ze door naar het bestaande aanbod.”
Digipunten & Digibanken
In elk lokaal dienstencentrum is er wekelijks een ‘Digipunt’ (er zijn er meer dan 30 in totaal, ook op andere toegankelijke plekken zoals bibliotheken) waarbij senioren worden geholpen door een deskundige vrijwilliger, bijvoorbeeld bij het elektronisch invullen van belastingformulieren. Er worden ook drie ‘Digibanken’ opgestart. Gentenaars kunnen er terecht voor een toestel, vorming en ondersteuning op maat. Elk van de drie Digibanken legt zijn eigen klemtoon: op werkzoekenden, mensen in armoede en alle Gentenaars.
E-inclusiebeleid wordt steeds beter
De lokale dienstencentra kregen ook centen van Vlaanderen (‘City Deal ‘E-inclusion by design’) om twee jaar een e-inclusiebeleid op maat van de doelgroep uit te werken.
“Daar gaan we drie dingen doen”, legt Rudy uit. “De Digipunten verder optimaliseren en de mogelijkheden van hulp aan huis verder onderzoeken; de ICT-vormingen door vrijwilligers verder optimaliseren (in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel); en de link tussen het aanbod aan digi-ondersteuning en de vraag van de senioren versterken. In LDC De Thuishaven (aan het Neuseplein) loopt bovendien een proefproject met I-Drops vzw, om te onderzoeken hoe we kwetsbare senioren kunnen meekrijgen in het digitale verhaal.”
Sluitstuk: betaalbare toestellen en internet
Senioren die cliënt zijn bij het OCMW en nood hebben aan digitaal materiaal kunnen een ‘Digipakket’ aanvragen bij hun maatschappelijk werker. “Maar ook senioren die geen cliënt zijn kunnen een tweedehands toestel aanvragen uit de inzamelactie die nog steeds loopt. Die toestellen worden verdeeld via KRAS (koepel van armoedeverenigingen), Saamo (Samenlevingsopbouw), het Centrum Algemeen Welzijn en de Digibanken. De vele mogelijkheden voor toegang tot betaalbare toestellen en internet worden sinds kort ook door de lokale dienstencentra bekend gemaakt.”
Alle info over de e-inclusiewerking vind je op de website van de Stad Gent
Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur
Vooruit Lokaal
Deel dit artikel met je vrienden.