Nieuws

LOKAAL: Gezondheid inwoners Stabroek absolute prioriteit ❗💯

Vooruit Stabroek

Monday 13

February 2023 21:53

Het gekende schandaal rond 3M heeft aangetoond hoe onze inwoners, onze boeren, maar ook onze werknemers de dupe zijn van vervuiling. 
We weten intussen dat de afvalverbrandingsoven van Indaver vlakbij Stabroek het PFAS afval van 3M en anderen verbrandt. 
Daarom volgt onze fractie Vooruit-Groen Stabroek het verhaal van Indaver en de vervuiling via PFAS dan ook op de voet. 
Als oppositiepartij hebben we al meerdere keren onze bezorgdheid aan het huidige bestuur geuit over de impact hiervan op de gezondheid van de Stabroekse inwoners. Zonder gehoor.
Voor ons is het nochtans duidelijk: zolang we geen zekerheid hebben over de gezondheid van onze inwoners, moet het PFAS-afval veilig worden gestockeerd. 
Vooruit-Groen wil geen enkel risico nemen. We vragen daarom om een duidelijk signaal van de gemeente aan Indaver en minister Zuhal Demir. 

 

Het mag niet onderschat worden: Indaver verwerkt op jaarbasis maar liefst meer dan 25.000 ton PFAS-afval. Met alle gevolgen vandien.
Zo kreunt de waterkwaliteit van de Schelde onder te hoge PFAS-waarden. Die waterkwaliteit wordt intussen gemeten, maar de uitstoot via de lucht kent geen normen en wordt niet nauwkeurig gemeten. 
Demir belooft stappen te zetten, maar intussen staat de gezondheid van onze inwoners op het spel. 
Wanneer Indaver tijdens een open vergadering info gaf over de PFAS-problematiek, gaf directeur Alain Konings aan dat de lozingen bestaan uit 40 verschillende PFAS.
In de aanvraag staan enkel 17 verschillende PFAS vermeld. Dat roept ernstige vragen op. 

Maar ... het gebrek aan nauwkeurige metingen is niet het enige probleem. Om alle PFAS-ketens te verbranden moet je zeer hoge temperaturen bereiken. 
Om die te halen moet je gigantisch veel stikstof uitstoten. Problematisch voor de gezondheid van onze inwoners, maar ook in het kader van het hele debat rond het uitblijvende stikstofakkoord is dit onverantwoord.

De vragen van onze fractie zijn duidelijk: Waarom stelde het gemeentebestuur niet veel meer vragen over de technieken die Indaver nu hanteert om de opgelegde Europese norm te halen?
Waarom vragen ze geen experts om grondig onderzoek te doen naar de lucht-, water- en grondvervuiling? 
Waarom is de gezondheid van onze inwoners niet de absolute prioriteit? 
Voor onze fractie is ze dat alvast wel. 


Ga naar Vooruit Stabroek
Over de Auteur

Vooruit Stabroek

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant