Olen - Gemeenteraad 04 juni 2025
Vooruit Olen
Friday 06
June 2025 20:00
Gemeenteraad Olen juni 2025
Participatie, Meerjarenplan, Conditiemeting en Windmolenproblematiek
De gemeenteraad van Olen kwam op woensdag 4 juni 2025 samen in de raadzaal van het gemeentehuis. Diverse belangrijke onderwerpen stonden op de agenda, waaronder het participatierapport, discussies over de meerjarenplanning, de conditiemeting van gemeentelijke gebouwen, en de aanhoudende problematiek rond de windmolen.
Burgerparticipatie doet de burgers in opstand komen:
Een centraal agendapunt was het Participatie Rapport 2024.
Uit het rapport blijkt dat klassieke vormen van participatie, zoals adviesraden, verzoekschriften en voorstellen, minder worden gebruikt. In 2024 waren er bijvoorbeeld geen burgerinitiatieven (los van de Klimaatmakers, die zeven activiteiten organiseerden) en geen volksraadplegingen of beleidsenquêtes. Er was één verzoekschrift in 2024, hoewel dit tijdens de vergadering werd gecorrigeerd door ons van 'betaalautomaten' naar een 'verkeersbord aan de Heikes.
Meldingen (bijvoorbeeld over losse stoeptegels) zijn geen klachten en werden in 2024 602 keer geregistreerd, voornamelijk bij technische diensten en openbaar domein. De responstijden toonden ruimte voor verbetering: 79,9% kreeg een eerste antwoord binnen 10 werkdagen, en 83% een oplossing of termijn binnen 45 kalenderdagen. Klachten, daarentegen, zijn formele uitingen van ontevredenheid en moeten concreet en traceerbaar zijn. Er waren 19 klachten in 2024, waarvan 13 onontvankelijk waren. Dit aantal is laag vergeleken met het totale aantal klantcontacten.
De conclusie van het rapport is dat er absoluut geen gebrek is aan engagement bij de burgers, maar dat projectmatige participatie (afgebakend in timing en thema, met een combinatie van offline en online methoden) effectiever is en een groter bereik heeft. Deze tendens wordt ook elders waargenomen.
Wij zelf brachten een aantal punten aan met betrekking tot participatie:
- We stelde vast dat er in 2025 al drie verzoekschriften zijn ontvangen (tegenover één in 2024), wat volgens u wijst op een structureel gebrek aan burgerparticipatie bij belangrijke beleidsbeslissingen.
- We verwezen ook naar de Leemanslaan (burgers namen zelf het initiatief om gehoord te worden), de Drogebroodstraat (waar eveneens geen participatie vooraf was), en het plan Lokale Economie (waar u nog geen bevraging van ondernemers had waargenomen).
- We vroegen naar de onderliggende visie van het college op participatie, het bestaan van een kader of interne nota, en hoe gegarandeerd zal worden dat toekomstige ingrijpende projecten een volwaardig participatietraject doorlopen vanaf de conceptfase.
De Windmolen:
Juridische Bevoegdheid en Lokale Overlast
Een ander gevoelig agendapunt betrof het stilzetten van de windmolen.
Men vroeg om de onmiddellijke stopzetting van de windmolen vanwege aanhoudende klachten over overlast, mentale en fysieke problemen bij omwonenden, en zelfs verhuizingen. Men verwees naar artikelen in de nieuwe gemeentedecreet die de gemeenteraad daartoe in staat zou stellen.
De verantwoordelijke schepen erkende de overlast en nam de klachten (149 in totaal in 2025 van 34 personen) zeer ernstig. Er werd echter benadrukt dat de gemeente geen directe bevoegdheid heeft om de windmolen stil te leggen. De vergunning is provinciaal en de handhaving ligt bij de omgeving inspectie van de Vlaamse overheid. De molen draait momenteel op een verminderde capaciteit (13% in SO3-modus) door een conflict tussen de exploitant Storm, en de fabrikant (Vestas).
De verantwoordelijke schepen lichtte toe dat de windmolen in een industriegebied staat, waar de geluidsnormen soepeler zijn dan in woongebieden. Het college heeft overleg gevoerd met Storm en de omgevingsinspectie.
Storm heeft de molen vrijwillig twee maanden stilgelegd voor de installatie van een nieuw dempingsmechanisme. Een kalibratie fase loopt tot 6 juni, waarna een geluidsonderzoek rapport wordt verwacht tegen 15 juni. De huidige kalibratieperiode is volgens het college de laatste.
Met betrekking tot het verzoek tot stilzetting, verklaarde de schepen de vraag onontvankelijk, omdat artikel 135 van het gemeentedecreet enkel van toepassing is als de aangelegenheid binnen de bevoegdheid van de gemeente valt, wat hier niet het geval is door de gewestelijke regelgeving. Ondanks de onontvankelijkheid, benadrukte de schhepen dat de gemeente de problematiek serieus blijft volgen en de belangen van de getroffen inwoners zal behartigen.
De stemming over de ontvankelijkheid van het agendapunt resulteerde in 5 stemmen voor onontvankelijkheid (Ja), 15 tegen (Nee) en 3 onthoudingen.
Het Meerjarenplan en Burgerinput
Naast de algemene discussie over participatie, brachten we ook specifiek het punt van de overhandiging van burger input voor het meerjarenplan aan. We gaven aan dat Vooruit Olen een burgerbevraging had georganiseerd tussen 15 april en 25 mei om inwoners te betrekken bij de voorbereiding van het nieuwe meerjarenplan, omdat u een gebrek aan inzet voor participatie bij de huidige meerderheid vaststelde. De resultaten werden aangeboden als inspiratiebron en graadmeter voor wat leeft bij de bevolking, met het verzoek aan het college om deze grondig te analyseren, transparant te zijn over de integratie, en feedback te geven over welke ideeën een plaats hebben gekregen.
Het college gaf aan dat het meerjarenplan reeds te vergevorderd is en gebaseerd is op het bestuursakkoord en input van de administratie en diverse adviesraden.
Hoewel het initiatief werd erkend als 'mooi', werd aangegeven dat de basis van het meerjarenplan al gelegd is.
De gemeenteraad ging akkoord met het nemen van kennis (kennisname) van de resultaten van de burgerbevraging, maar niet met het grondig bestuderen en terugkoppelen over de integratie van de ideeën.
Conditiemeting Gemeentelijk Patrimonium:
Naar een Plan van Aanpak
U stelde eveneens vragen over de conditiemeting van het gemeentelijk patrimonium, zoals besproken in de vergadering van april. U verwees naar specifieke gebreken, zoals de Kapel van Meren, het Rode Kruis-gebouw (met een score van 5 voor dakbedekking en noodverlichting) en stalen schuifdeuren (score 4). U bepleitte de noodzaak van een proactief onderhoudsbeleid en vroeg naar een concreet, gefaseerd en gebudgetteerd plan van aanpak, criteria voor prioritering, en maatregelen met timing om veiligheid en dienstverlening te garanderen.
Het college bevestigde dat de conditiemeting met dat doel is uitgevoerd en dat het actieplan zal worden opgenomen in het nieuwe meerjarenplan, waarbij rekening wordt gehouden met personele inzet, externe uitvoering en kosten.
Een onderhoudsplan is in de maak. De prioritering zal gebeuren op basis van criteria die al in het document staan, zoals het vermijden van gevolgschade, routinematig onderhoud, levensduur van installaties, duurzaamheid en esthetiek, met veiligheid als een belangrijke prioriteit.
Er werd benadrukt dat dringende zaken, zoals veiligheidsgerelateerde problemen, al worden aangepakt. De noodverlichting van het Rode Kruis-gebouw zal specifiek worden nagekeken. De jaarlijkse keuringen en onderhoud zijn reeds voorzien en gebudgetteerd in de meerjarenplanning. De implementatie zal afhangen van beschikbare budgetten en personeel.
De besproken punten in de gemeenteraad weerspiegelen de uitdagingen en beleidsprioriteiten van de gemeente Olen op het gebied van burgerbetrokkenheid, duurzaamheid en infrastructuurbeheer.
Ga naar Vooruit Olen
Over de Auteur
Vooruit Olen
Deel dit artikel met je vrienden.