Nieuws

LOKAAL: Nieuwe carnavalsloods officieel ingehuldigd

Vooruit Hasselt

Friday 10

February 2023 10:28

De Hasseltse carnavalsverenigingen hebben officieel hun intrek genomen in hun nieuw pand. Na jarenlang gebruik voldeed het huidige pand in Tuilt niet meer. Voor de komende 9 jaar ligt de nieuwe thuis van het Hasselts carnaval in Kiewit.

Lange tijd konden de Hasseltse carnavalisten terecht in de oude stadsmagazijnen in de Roverstraat (Tuilt-Kuirngen). “Het was de ruimte waarin onze carnavalsgroepen hun praalwagens konden bouwen en materiaal konden stockeren”, duidt schepen van Evenementen Habib El Ouakili. “Ook de traditionele doop van de wagens, voorafgaand aan de stoet, vond er steeds plaats.”

De gebouwen voldeden na dat jarenlang gebruik echter niet meer aan de noden en worden op termijn afgebroken. “De stadsmagazijnen in Tuilt zijn inderdaad compleet versleten. De kost om ze te renoveren zou veel te hoog oplopen”, aldus schepen van Gebouwen Laurence Libert. “Bovendien maken we op deze manier plaats voor de uitrol van de buurtontwikkelingsvisie in Tuilt”, vult El Ouakili verder aan. “Deze site kan nu verder ontwikkeld worden zodat zowel de school als de KSA er op termijn hun thuisbasis vinden.”

Voor de carnavalisten moest er dus op zoek gegaan worden naar een oplossing. “De kogel is eindelijk door de kerk”, klinkt het bij een enthousiaste El Ouakili. “We huren nu een loods aan Stadsheide 41 te Kiewit.” Een loods van bijna 1.600 m² die minimaal 9 jaar ter beschikking staat van de Hasseltse carnavalsgroepen. “Binnen ons eigen patrimonium vonden we geen geschikte locatie”, verklaart Libert, “Zo’n pand moet immers voldoen aan specifieke voorwaarden, zoals onder meer een voldoende brede poort en een dakhoogte van minstens 5 meter om de wagens binnen te rijden. In Kiewit vonden we het perfecte alternatief. Met een overeenkomst voor 9 jaar zorgen we meteen voor een langetermijnoplossing.”

De nieuwe locatie werd donderdag 9 februari alvast met de nodige toeters en bellen - én in aanwezigheid van schepenen, prinsen en prinses én de verschillende carnavalsgroepen ingehuldigd. Jan Marechal, woordvoerder van de verenigde Hasseltse Carnaval groepen, is tevreden: “Een werk van lange adem, maar we zijn blij dat we eindelijk een geschikte locatie hebben gevonden. Geen moment te vroeg ook, want wij zijn natuurlijk al in volle voorbereiding van het nieuwe carnavalsseizoen en hebben de ruimte nodig.”

Wie de praalwagens van de Hasseltse groepen wil bewonderen, stipt best 19 maart aan in de agenda, dan trekt de Halfvastenstoet weer door de straten van de Limburgse hoofdstad. 

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant