Nieuws

LOKAAL: Salons van het stadhuis in ere hersteld

Team Vooruit

Thursday 10

June 2021 11:08

Sinds april zijn er restaurateurs aan het werk in het prachtige stadhuis van Leuven. Deze keer is het de beurt aan de drie bekende salons van het ‘Achterhuys’. Normaal komen hier wekelijks een aantal trouwlustigen over de vloer. Zij moeten tot na de werken uitwijken naar de Gotische zaal want in de salons worden zowel de muren, vloer, verlichting, als de meubels en de schilderijen gerestaureerd.  

 

De salons bevinden zich in het ‘Achterhuys’, het oudste deel van het stadhuis dat dateert van de 15e eeuw. Ze deden toen dienst als raadkamers en als ontvangstruimte. Vanaf de 19e eeuw wordt er ook getrouwd in deze salons. Een bezoek van Koning Leopold I en zijn zonen was de aanleiding voor een herinrichting in 1852. Het is deze aankleding die de Leuvenaar en bezoeker tot voor kort kon ervaren en die vandaag onderwerp is van een grondige restauratie.

Restauratie salons
“Het eeuwenoude stadhuis is dé trots van Leuven”, vertelt Dirk Vansina, schepen van restauraties. “Het is belangrijk dat we de salons in hun glorie herstellen om zo de uitstraling van dit prachtige gotische monument te versterken.”

Omdat het over een zeer waardevol historisch monument gaat, voerde een gespecialiseerde onderzoeker op voorhand onderzoeken uit in het archief en ter plaatse. “Een specialiste legde de verschillende historische verflagen laag per laag vrij en onderzocht ze”, legt schepen Vansina uit. “Op basis van deze kennis is het restauratiedossier opgemaakt. De twee laatste salons richten we opnieuw in zoals in 1905, het laatste salon heeft 1936 als referentieperiode. Alle restauraties gebeuren volgens de gegevens van het bouwhistorisch onderzoek.”

Zo laat de stad de parketten en lambriseringen in ere herstellen, de radiatoren vervangen door vloerconvectoren die mooi in de vloer zijn weggewerkt. Bij de restauratie van de historische gasluchters krijgen deze nieuwe bekabeling en LED-lampen. De wanden en plafonds krijgen een nieuwe laag olieverf en restaurateurs zullen de lambriseringen opnieuw vergulden met bladgoud. In het eerste salon komt een nieuw, passend behangpapier

Tijdens de restauratiewerken moeten de trouwers uitwijken naar de ‘Gotische zaal’ in het ‘Voorhuys’. Eens de werken klaar zijn, zullen de huwelijksplechtigheden opnieuw plaatsvinden in de salons van het ‘Achterhuys’.  

Schilderijen en meubels
IPARC restaureert op dit ogenblik de 23 portretten van de burgemeesters die in de eerste salon hingen. Zij krijgen hier hun plaats terug.

De 9 schilderijen die ingewerkt zijn in de lambriseringen, schouwen en het plafond van de twee andere salons zullen ook vakkundig weggenomen worden voor restauratie in een atelier. Ze beelden taferelen uit de bijbel af, maar ook een portret van Filips II en de verheerlijking van Jan IV, Hertog van Brabant en stichter van de Universiteit van Leuven. Ook de gordijnen en alle meubels krijgen een opknapbeurt.

Toekomstig stadhuis
De werken aan de salons luiden een periode in van intensieve restauratie in het kader van de herbestemming van het stadhuis. Carl Devlies, schepen onroerend erfgoed: “Het stadhuis is het belangrijkste gebouw van de stad, met een geschiedenis van meer dan 570 jaar. Met de herbestemming wil de stad in 2027 het gebouw opnieuw volwaardig openstellen voor het grote publiek met een ambitieus nieuw programma voor zowel de Leuvenaar als de bezoeker aan de stad. In de toekomst moet dit topmonument dus ook ruimte bieden om te werken rond hedendaagse uitdagingen waarmee onze, en andere, steden geconfronteerd worden en hoe we hier antwoorden op kunnen formuleren. Via de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester is het ontwerpteam aNNo en FELT aangesteld om het voorontwerp uit te werken.

"Het historische stadhuis en de ertegenover gelegen Sint-Pieterskerk zijn twee van de grootste toeristische troeven van Leuven. Het stadhuis kreeg in de Groene Gids van Michelin zelfs drie sterren en dat betekent “de reis waard”.  Helemaal terecht overigens. Maar meer nog dan een plek waar je bezoeker bent, zal je in het toekomstige stadhuis ook uitgedaagd worden om mee te schrijven aan het verhaal van de stad”, aldus Denise Vandevoort, schepen van toerisme en cultuur. “Debatten, lezingen en expo’s zorgen voor een bruisend nieuw programma, maar ook de gemeenteraad, recepties en burgerlijke huwelijken maken van het stadhuis een levendige plek. Een open huis dat perfect past bij een krachtige stad.”

Meer weten
De komende jaren werkt de stad verschillende testtrajecten uit en daarbij betrekken we ook de Leuvenaar. In het stadhuis richten we dit najaar een permanente ruimte in waar iedereen terecht kan voor informatie rond het ontwerp, de uitdagingen en projecten waar de Leuvenaar op kan intekenen.


Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant