Nieuws

LOKAAL: Historisch (Edito: Tatjana Scheck)

Team Vooruit

Monday 03

May 2021 10:00

In de media wordt de term zo vaak gebruikt, dat hij stilaan flink uitgehold geraakt. We beleven het ene historische moment na het andere, er zijn voortdurend historische doorbraken, historische ontmoetingen, en in de sport zijn prestaties ook al snel historisch of zelfs legendarisch. Maar wat we nu als maatschappij beleven, en wat onze socialistische beweging nu doormaakt, mag met recht en reden historisch genoemd worden. Er wordt, hier en nu, geschiedenis geschreven. En Er Komen Andere Tijden, zoals Boudewijn De Groot het destijds zong. Nee, ze zijn er al, die Andere Tijden.

 

In de lente van 2020 brak een nooit geziene pandemie uit. Corona. Covid-19. ‘19’, want het beestje was al in dat jaar geboren. Ons land ging, net als een groot deel van de wereld, in lockdown, iets wat we sinds de oorlog niet meer hadden meegemaakt. Er volgde een jojo van versoepelingen en nieuwe verstrengingen, en, wat niemand voor mogelijk had gehouden, ruim een jaar later, we schrijven mei 2021, zitten we nog altijd in een keurslijf dat onze bewegingsvrijheid, en vooral, onze contacten beperkt. In dat vreemde jaar, waarin bijna 25.000 Belgen het leven lieten ten gevolge van het virus, slaagde de wetenschap er wél in om in een recordtijd een vaccin te ontwikkelen, dat ons straks allemaal kan gaan beschermen, en ons onze vrijheid terugschenken. We naderen het eind van die donkere tunnel, we zien licht aan de einder, maar we weten ook heel zeker: dit was, dit is een historische periode.

Voor het tweede jaar op rij kon, door die pandemie, onze 1 mei-optocht niet plaatsvinden. Ook dat is zonder meer historisch. En erg jammer. Al gaven we er een nieuwe, creatieve invulling aan. Zoals voor zoveel andere activiteiten die in normale tijden evident zijn, gingen we online, met een praatprogramma, een quiz, een audio-gegidste sociale stadswandeling, en een acht uur durend online radioprogramma. Heel knap, inhoudelijk, en: historisch.

De stadswandeling leert ons trouwens hoezeer het socialisme zijn stempel gedrukt heeft op onze maatschappij, op onze stad, hoe de pioniers van de Belgische Werkliedenpartij streden voor een gelijkere, rechtvaardiger maatschappij, voor stemrecht, voor sociale rechten. Voor vakantiedagen, voor kindergeld. En dat de radio-uitzending op 1 mei 8 uur duurde, was welgekozen: in 1921 – precies een eeuw geleden dus - werd, onder onze impuls, de achturendag een feit. Historisch. In het industriële Hoboken, in de wijk Moretusburg, kreeg die verworvenheid zelfs een straatnaam: de Achturendagstraat.

De Belgische Werkliedenpartij (BWP) zou eerst vervellen tot BSP, dan tot de geregionaliseerde versie SP, en vervolgens sp.a. Maar de meest ingrijpende naamsverandering was voor 2021: de socialisten werden een beweging, en varen voortaan onder de vlag Vooruit. Met de blik op de toekomst dus, maar evenzeer met een flinke verwijzing naar het verleden, de bakermat, de wieg: de Gentse coöperatieve Vooruit. Historisch, zonder meer.

Eén week na onze feestdag komt V-dag eraan: op 8 mei 1945 viel in de wereld het doek over de gitzwarte nazi-dwingelandij. Tot voor enkele decennia nog een officiële feestdag, en dat zou eigenlijk weer mogen. Want het is, hoe dan ook, een belangrijke historische dag. Voor onze Vrijheid. 8 mei 2021 wordt bij ons trouwens om nog een reden een beetje extra speciaal: we krijgen weer wat meer van onze… vrijheid terug. We kunnen straks genieten van een terrasje, en van elkaar. Dat is stilaan…wel ja, historisch.

Als de komende weken en maanden de meesten onder ons gevaccineerd zullen zijn, en de economie weer echt gaat draaien, staan we voor een gigantische uitdaging: werkloosheid loert voor duizenden om de hoek omdat veel bedrijven het niet zullen hebben gered, en wie al weinig had voor corona, zal erna nog minder hebben. Na de virale oorlog moet de wederopbouw beginnen, en daarbij zal veel solidariteit nodig zijn, willen we naar een maatschappij die beter is, rechtvaardiger, milieuvriendelijker, leefbaarder dan wat we tot de lente van 2020 kenden. Solidariteit ook met delen in de wereld waar vaccins en zuurstof nog veel schaarser zijn dan bij ons. In India, bij voorbeeld. They need us. We need each other.

Er liggen wolfijzers en schietgeweren op dat solidaire pad, maar ook grote, nooit geziene kànsen. De uitdaging is historisch.

We kunnen, we moéten Vooruit.

Fijne lectuur!  

- Tatjana Scheck


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant