LOKAAL: Gent - Annelies Storms stelt beleidsnota Facility Management voor: ‘Duurzaam, spaarzaam, beter’
Team Vooruit
Friday 02
April 2021 13:36
Annelies Storms is naast schepen van Feesten en ‘Gentse Feesten-burgemeester’, ook verantwoordelijk voor Facility Management. “Dat doet bij velen geen belletje rinkelen maar is wel essentieel. We bouwen, renoveren en onderhouden zo'n 600 stadsgebouwen, staan in voor het vervoer van medewerkers én doen de meeste aankopen voor de stadsdiensten. We zorgden bovendien voor de uitbouw van het vaccinatiecentrum en ondersteunen diensten in het uitvoeren van de coronamaatregelen.”
Op vrijdag 2 april 2021 heeft het college van burgemeester en schepenen haar beleidsnota Facility Management goedgekeurd. De belangrijkste krachtlijnen zijn toegankelijk publiek sanitair, slim ruimtegebruik, circulair materialenbeheer en minder dienstverplaatsingen.
Publiek sanitair moet bekend, toegankelijk en proper zijn
Gent heeft veel publiek sanitair en wil dat nog beter bekend maken. De Stad werkt aan betere spreiding en (beter) herkenbare signalisatie zodat mensen snel de weg naar het dichtstbijzijnde toilet vinden. Handig als het hoogwater is. “Tegelijk investeren we in betere toegankelijkheid voor iedereen en meer kwaliteit. Toiletten op drukke locaties zullen vaker schoongemaakt worden. En: nog dit jaar wordt een eerste genderinclusief sanitair voorzien. Want iederéén moet zich comfortabel voelen in onze toiletten.”
Slim ruimtegebruik helpt klimaatambities realiseren
De klimaatambities van de Stad zijn duidelijk: de CO2-uitstoot van de gebouwen moet tegen 2030 met 40% verminderen, tegen 2050 moet het vastgoed klimaatneutraal zijn. “We kunnen heel wat winst halen door onze gebouwen efficiënt te gebruiken. Door ze te delen met anderen nemen we ook minder ruimte in. De Stad zal het goede voorbeeld geven door het aantal kantoorlocaties, ateliers en magazijnen te verminderen.”
Bij nieuwbouwprojecten worden vanaf nu zonnepanelen of groendaken voorzien. Zo wil de Stad al in 2024 minstens 30% van haar elektriciteit uit zonnepanelen halen. “Bij renovatieprojecten is er extra aandacht voor duurzame ingrepen, zoals stookplaatsvernieuwing, energiezuinige verlichting en het vervangen van elektrische verwarmingssystemen. Dat zal nog eens 3% energiebesparing in de stadsgebouwen opleveren.”
Circulair materialenbeheer als aanvulling op duurzaam aankopen
Duurzaam aankopen is intussen standaard bij de Stad. Daarnaast moet nu ook circulair materialenbeheer de gewoonte worden. “Dat wil zeggen dat elke dienst telkens nagaat of iets wel nieuw moet aangekocht worden, of dat er alternatieven zijn. Afval is geen afval meer maar een nieuwe grondstof. In de loop van 2021 moeten de resultaten van minstens tien proefprojecten inspiratie bieden voor stadsdiensten en anderen.”
Dienstverplaatsingen: minder verplaatsingen, duurzame alternatieven
De Stad wil verder inzetten op duurzamere voertuigen, maar ook op minder verplaatsingen. Het streefdoel is om 40% minder autokilometers af te leggen tegen 2030, en om het aantal voertuigen met 30% te verminderen. “Er is in de bestuursperiode 2019-2024 jaarlijks 3,1 miljoen euro beschikbaar om nieuwe voertuigen (zoals fietsen), laadpalen en machines aan te kopen. In dat jaarbudget zit ook 300.000 euro voor de fietsen voor woon-werkverkeer van de medewerkers.”
--
De volledige beleidsnota Facility Management vind je hier.
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.