Campagne ‘Allemaal Antwerpenaar’ toont divers Antwerpen
Team Vooruit
Tuesday 06
April 2021 12:24
Met de campagne ‘Allemaal Anders. Allemaal Antwerpenaar’ toont Antwerpen zich als een diverse stad. Daarbij worden de Antwerpenaars ook opgeroepen om die diversiteit mee uit te dragen en discriminatie uit de stad te bannen. De homofobe moord op David Polfliet in Beveren bewijst dat zo’n campagne nodig is.
Het zijn Antwerps schepen van Marketing Claude Marinower (Open Vld) en zijn collega voor Gelijke Kansen Karim Bachar (Vooruit) die de campagne hebben opgezet. Het is misschien toevallig dat nu juist zij deze bevoegdheden hebben, toch zijn ze persoonlijk iets meer bij betrokken. Marinower is Joods en Bachar moslim.
“Karim en ik zijn in de eerste plaats Antwerpenaars en onze levensbeschouwing of afkomst zou in het geheel dus niet mogen meespelen”, zegt Marinower. “Ik heb natuurlijk als voetballend kind en jonge man wel wat meegemaakt. Dit heeft mij alleen maar gesterkt in mijn engagement tegen elke vorm van racisme en discriminatie. Deze campagne is in zekere zin dan ook het verderzetten van dat engagement.”
Bachar sluit zich daarop aan. Ook voor hem is juist deze campagne belangrijk. “Mijn oudste kind is nu 20 jaar”, zegt de schepen. “Toen mijn zoon geboren werd, dacht ik echt dat als hij volwassen zou zijn, hij gewoon als een Antwerpenaar zou worden beschouwd en een campagne als deze niet meer nodig zou zijn. Spijtig genoeg kwam dat niet uit. Ik heb persoonlijk rond racisme heel wat meegemaakt en dat tot op de dag van vandaag. Toch wil ik onderlijnen dat dit geen campagne van ons beiden is, maar van het volledige Antwerps schepencollege.”
In het straatbeeld zal vanaf maandag affiches verschijnen met 25 portretten van Antwerpenaars met de slogan ‘Allemaal Anders. Allemaal Antwerpenaar’ en de oproep om mee te werken aan die diversiteit. Diversiteit heeft betrekking op onder meer jong, oud, man, vrouw, non-binair, hetero, queer, geboren in België of ergens anders, met of zonder beperking.
“Antwerpen is er voor iedereen”, zegt Marinower. “Op www.allemaalantwerpenaar.be vind je verhalen van Antwerpenaren, informatie over verschillende thema’s en inspiratie om mee te werken aan zo’n stad. Inwoners en organisaties vinden op de website tips over hoe ze mee kunnen zorgen dat iedereen zich thuis voelt in de stad. Ook ontdekken ze er verhalen van diverse Antwerpenaren. Zij vertellen over hun positieve en negatieve ervaringen. Het is volgens mij ook de eerste keer dat we de diversiteit in Antwerpen zo positief uitdragen als stadsbestuur.”
Racisme en discriminatie
‘Allemaal Antwerpenaar’ is de koepelcampagne die tot 2024, het einde van de legislatuur, zal lopen. Daaronder volgen nog andere campagnes, zoals de campagne tegen racisme en discriminatie. Die start zondag 21 maart: de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Hier wordt de betrokkenheid van de Antwerpenaren gevraagd.
Er zullen vanaf 21 maart twintig spiegelkubussen verschijnen, waarvan drie in de stedelijke zwembaden, en twintig spiegelstickers aan onder meer de winkeletalages op de Meir. De mensen worden opgeroepen om een selfie te nemen en die te delen op sociale media. Op de spiegel staat de volgende boodschap: “Discriminatie hoort niet thuis in onze stad. Werk jij mee aan een diverse stad waar iedereen zichzelf kan zijn?”. Een boodschap die volgens Bachar ook gericht is naar alle minderheden.
“Als we gelijke kansen willen voor iedere Antwerpenaar, dan moeten we daar allemaal verantwoordelijkheid voor dragen”, zegt Bachar. “Opkomen voor je eigen rechten moet hand in hand gaan met opkomen voor de rechten van de ander. De strijd tegen elke vorm van racisme en discriminatie is iets dat we samen moeten aan gaan.”
De homofobe moord in Beveren toont de noodzaak van zo’n campagne aan. “Dit drama vond plaats in Beveren, maar had spijtig genoeg ook in Antwerpen kunnen plaatsvinden”, zegt Marinower. “Naar aanleiding van de moord kwamen er allerhande getuigenissen van mensen die slachtoffer waren van homofobie, ook in Antwerpen. Zaken waarvan je dacht dat die niet meer zouden plaatsvinden in de 21ste eeuw. Beveren herinnert ons er aan dat de strijd nog niet voorbij is.”
Onderzoek
Naast de campagnes voert de stad Antwerpen onder andere een onderzoek naar racisme, discriminatie en intimidatie bij jeugd- en sportverenigingen. Dat gaat over oerwoudgeluiden naast het sportveld en jongeren die elkaar uitmaken voor ‘homo’. “We willen op basis van de resultaten van dit onderzoek jeugd- en sportverenigingen instrumenten geven om hiermee om te gaan en dit aan te pakken”, zegt Bachar.
De affiches en spiegels zullen tot midden april in het straatbeeld te zien zijn.
(Bron: Sacha Van Wiele GVA, foto: Patrick De Roo)
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.