Nieuws

LOKAAL: Met meer dan 1800 bezoekers was de 3de editie van de Hasseltse onderwijsbeurs een succes

Vooruit Hasselt

Tuesday 27

February 2024 10:34

In Vlaanderen verlaten jaarlijks heel wat leerlingen het secundaire onderwijs zonder diploma of getuigschrift. Een tendens die ze helaas ook in Hasselt vaststellen. “Er is dan sprake van schoolmoeheid of -demotivatie en dat kan verschillende oorzaken hebben”, verklaart schepen van Onderwijs Habib El Ouakili. “Zo kan het Vlaamse schoolsysteem met de vele verplichte vakken een rol spelen in die schooluitval. Maar ook factoren als leerproblemen of pestgedrag, te weinig steun of net te veel druk vanuit de thuissituatie kunnen bijdragen aan die demotivatie. Een ander belangrijke schakel is natuurlijk ook een verkeerde school- en/of studiekeuze van leerlingen.”

Dat laatste pakt Stad Hasselt aan met haar Onderwijsbeurs, waar ze leerlingen wegwijs maakt in het Hasseltse secundaire onderwijs. “Het is namelijk belangrijk dat de leerlingen op basis van hun talent, interesse en vaardigheden een studiekeuze kunnen maken. Dat geeft, volgens onderzoek, de meeste garanties op een succesvolle schoolloopbaan en een verre carrière”, aldus El Ouakili. De overgang van het lager naar het secundaire onderwijs is bovendien een belangrijk moment in de schoolloopbaan en daar willen we zo goed mogelijk in ondersteunen.”

 

Programma

De Hasseltse onderwijsbeurs vond afgelopen zaterdag voor de 3de maal plaats in de oude gevangenis. “Via een divers aanbod konden de bezoekers niet enkel kennis maken met de verschillende Hasseltse secundaire scholen en hun studierichtingen, de kinderen konden ook hun talenten ontdekken in de talentenfabriek”, aldus de schepen van onderwijs.

  • Op de standenmarkt waren alle 19 Hasseltse secundaire scholen vertegenwoordig “Bezoekers konden daar informatie inwinnen over de werking van de school en over de verschillende studierichtingen die aangeboden worden.” Ook de 3 CLB’s waren op deze standenmarkt aanwezig. 

 

  • Ouders die wilden weten hoe het secundair onderwijs in Hasselt nu georganiseerd is en hoe ze hun kinderen daarvoor moet inschrijven, konden terecht op één van de zes infosessies die doorheen de dag gegeven worden door organisatie KOOGO, de Koepel van Ouderverenigingen van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs van het gemeentelijk, stedelijk en provinciaal onderwijs.

 

  • In de talentenfabriek ontdekten de leerlingen dan weer welke studiedomeinen zij het leukst vinden. “Op een leuke, kindvriendelijke manier”, duidt El Ouakili. Verspreid over de beurs konden de leerlingen deelnemen aan 8-doe activiteiten, begeleid door studenten lerarenopleiding van PXL en UCLL. ‘Activiteiten die betrekking hebben tot 8 studiedomeinen.”

 

  • Met een gratis drankje werd er nadien nagekaart  in het Praatcafé. “Hier maakten onze bezoekers kennis met tal van interessante organisaties en diensten. Denk aan onze Hasseltse jeugddienst, of Huis van het Kind Hasselt, maar ook aan Overkophuis en de PXL Stem Academy.”

 

Een record editie

 

Met meer dan 1800 inschrijvingen werd de 3de editie van de onderwijsbeurs een record editie.

“Hier aan merken we dat de nood aan informatie over de verschillende studiekeuze hoog is” aldus El Ouakili. Opvallend: de beurs trok dit jaar ook meer leerlingen uit het 5de leerjaar. “Een teken dat de leerlingen steeds vroeger het belang van die juiste studierichting beginnen in te zien. Een positieve evolutie.”

Een andere opmerkelijke vaststelling is het percentage bezoekers die niet afkomstig zijn uit Hasselt of/en hier geen school lopen. “Maar liefst 35%”, stelt de schepen, “we bevestigen dus onze rol als belangrijke onderwijsstad in Limburg.” 

Brugfiguren

Om zoveel mogelijk kwetsbare gezinnen toe te leiden naar de beurs, schakelde stad Hasselt – samen met de scholen – haar brugfiguren in. “Deze doelgroep is natuurlijk zeker gebaat met alle bijkomende informatie over de overgang naar het secundaire onderwijs”, stelt El Ouakili. “Net daarom werden zij zaterdag begeleid op de beurs door onze brugfiguren.”

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant