LOKAAL: Met Boekstart en vernieuwde jeugdafdeling wil Gemeente Essen jonge lezers beter doen lezen
Vooruit Lokaal
Tuesday 16
April 2024 14:32
Op 1 mei start Gemeente Essen met Boekstart. Dat is een leesbevorderend project voor de allerjongsten. Bovendien werd de jeugdafdeling in de bib van Essen in een nieuw jasje gestoken. Een leeshuisje met reuzenkonijn en een leesboom met zachte kussens zorgen voor een knusse plek om de eerste boekjes te ontdekken.
Boekstart is een leesprogramma dat vroege geletterdheid op lokaal niveau wil bevorderen. Ouders in Essen krijgen nu automatisch een Boekstartpakket met voorleesmateriaal wanneer hun kind zes en vijftien maanden oud wordt. Ouders krijgen het babypakket via het consultatiebureau van Kind en Gezin. De peuterpakketten kunnen ze afhalen in de bib.
In een beweging maakt de gemeente de bib babyvriendelijker door stoffen en plastieken babyboekjes uit te lenen. Ook de collectie prentenboeken voor de allerjongsten werd uitgebreid.
Van collectie naar connectie
Volgens Schepen van Cultuur Helmut Jaspers (Vooruit) gaat boekstart over veel meer dan het uitdelen van boeken. “Het is een gemeentelijk project dat breed wordt uitgedragen dankzij de enthousiaste inzet van lokale partners die werken voor gezinnen met jonge kinderen. Leesplezier en taalontwikkeling samenbrengen voor jonge gezinnen, daar gaat het om. Of om het met een slogan te zeggen: van collectie naar connectie.”
Feestelijke aftrap op 18 mei
Op zaterdag 18 mei zetten de bib en Gemeente Essen het Boekstartproject in gang met een hapje en een drankje. Er zijn voorlezers aanwezig in de bib en de allerjongsten (vanaf 2 jaar) kunnen zich uitleven op de ‘prentenboekdans’ van 10.15 tot 10.45 uur en van 11 tot 11.30 uur. Iedereen is welkom in de bib.
Boekstart is een samenwerking met Iedereen Leest en georganiseerd door Huis van het Kind en de bibliotheek van Essen.
Jeugdafdeling in nieuw jasje
Zaterdag kunnen de Essenaren ook kennismaken met de opgefriste jeugdafdeling. De belangrijkste vernieuwing is dat voor de leeftijden van 0 tot 8 jaar werd gekozen voor een frontale opstelling van het uitleenmateriaal.
Schepen Helmut Jaspers (Vooruit) licht toe: “Onderzoek heeft uitgewezen dat boeken frontaal presenteren - dus met de voorkant van het boek naar de jonge lezer toe - het lezen bevordert. Het helpt de kinderen een keuze maken. Het zien van de afbeelding op het boek nodigt uit om een boek te pakken en te bekijken. Het is veel aantrekkelijker dan moeilijk leesbare titels op smalle ruggen. Ook volwassenen voelen zich sneller aangesproken door een mooie of interessante cover.”
Wat direct in het oog springt, is het vernieuwde meubilair. De boeken staan in lichte kasten op wielen met brede vakken. De bib koos voor een warme leesomgeving met veel groen. Er is een boshuisje met een reuzenkonijn en boomstammetjes om op te zitten. Groen is het verbindende thema bij deze opfrissing: bos en natuur, een thema dat ook in andere delen van de bib te zien zal zijn.
Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur
Vooruit Lokaal
Deel dit artikel met je vrienden.