Nieuws

LOKAAL: Schepencollege keurt voor 30.000 euro premies goed aan Essenaren die investeren in duurzamer wonen en leven

Vooruit Lokaal

Friday 08

March 2024 14:20

Essen maakte een ambitieus klimaatplan op. Zeker geen evidentie om de doelstellingen die daarin staan te halen, maar wél een absolute noodzaak.  Helmut Jaspers, schepen van duurzaamheid, klimaat en leefmilieu (Vooruit): “Als een van de weinige gemeenten heeft Essen een duurzaamheidspremie.  Daarmee willen we onze inwoners niet alleen aanmoedigen maar ook financieel een duwtje in de rug geven om duurzamer te leven, te streven naar een gezonder klimaat en de ecologische voetafdruk te verminderen. Nieuw daarin zijn ook een aantal premies voor het verhogen van de biodiversiteit in en om het huis en in de tuin”.

Ondersteuning voor diverse initiatieven

De gemeente Essen ondersteunt met haar duurzaamheidspremie een breed scala aan initiatieven. Deze initiatieven variëren van energiebesparende maatregelen tot projecten die de biodiversiteit verhogen. Inwoners worden aangemoedigd om bijvoorbeeld te investeren in energiezuinige verwarmingssystemen, regenwaterrecuperatie, en andere milieuvriendelijke oplossingen. Daarnaast worden de aanleg van groendaken, het vervangen van een houten of betonnen perceelscheiding door een haag van inheemse planten en andere acties ter bevordering van de biodiversiteit ook beloond.

Financiële voordelen voor inwoners

De duurzaamheidspremie reikt verder dan alleen de ecologische voordelen. De gemeente begrijpt dat duurzame investeringen vaak gepaard gaan met aanzienlijke kosten. Daarom wordt er financiële steun geboden aan inwoners die ervoor kiezen om hun woning te verduurzamen. Naast het positieve effect op het milieu, kunnen de aanpassingen ook een positieve impact hebben op de portemonnee van de inwoners.

Recente goedkeuring van premies

Helmut Jaspers: “Deze week keurde het schepencollege andermaal de uitbetaling van talloze premies goed. Een bedrag van €30.122 werd toegekend aan inwoners die diverse duurzaamheidsmaatregelen hebben genomen. Deze goedkeuring onderstreept het engagement van de gemeente om haar inwoners actief te ondersteunen bij het realiseren van duurzame initiatieven”.

Alle info over de duurzaamheidspremie is te vinden op www.essen.be

Heb je specifieke vragen of zoek je ondersteuning bij je renovatieplannen? Dan maak je best een afspraak via www.essen.be voor het EnergieK loket. Samen met jou neemt een gespecialiseerde loketmedewerker je vragen grondig onder de loep en wordt er gezocht naar concrete oplossingen waarmee je meteen aan de slag kan gaan. En dit volledig gratis.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant