Nieuws

LOKAAL: Lege brooddozen aanpakken in Diest

Vooruit Lokaal

Thursday 24

November 2022 10:36

1 op de 4 kinderen in Vlaanderen zit met honger op de schoolbanken. Lege brooddozen of sober gevulde brooddozen komen helaas steeds vaker voor, zowel in basisscholen als in middelbare scholen. Een zakje chips als middagmaal, een opgerold vleesje, een koek of enkel een stukje droog brood. Vooruit Diest vindt dit bijzonder pijnlijk  en wil dat de stad dit in overleg met de scholen aanpakt.

Zonder eten naar school kan elk kind overkomen.

‘Heel wat gezinnen krijgen het steeds moeilijker door de stijgende prijzen en de hoge energiefacturen. En voorlopig is hiervoor geen positieve verandering in zicht. Als ouders de financiële druk voelen, zijn kinderen hier rechtstreeks ook het slachtoffer van. Dit vertaalt zich helaas ook in lege of slecht gevulde brooddozen. Ook in Diest,’ zegt gemeenteraadslid Carina Jankowski die zelf in het lager onderwijs staat.

‘Daarnaast gebeurt het ook dat kinderen door andere omstandigheden zonder brooddoos op school aankomen. Soms zijn ze hun brooddoos vergeten of werd in de keuken per ongeluk de lege brooddoos weer in de boekentas gestoken. Het probleem dat kinderen zonder of met weinig eten op school zijn, doet zich niet enkel voor bij kinderen uit kwetsbare gezinnen die geconfronteerd zijn met structurele armoede. Het kan bij elk kind in onze Diestse scholen gebeuren.’

Met een lege maag spelen en leren gaat niet.

Kinderen die met honger in de klas zitten, vindt Vooruit Diest onaanvaardbaar. Daarom stelt Jankowski tijdens de gemeenteraad van november voor om scholen te ondersteunen zodat elk kind op school eten heeft.

‘We willen dat het stadsbestuur zo spoedig mogelijk werk maakt van oplossingen voor deze problematiek. Want ook in onze Diestse scholen zijn er vergeten, lege of slecht gevulde brooddozen. Voldoende en gezonde voeding is belangrijk voor elk kind en elke jongere die volop aan het groeien is. Met een lege maag spelen en leren gaat niet. Daarnaast vragen we om gezonde tussendoortjes ook in onze Buitenschoolse Kinderopvang  te voorzien. Sommige kinderen hebben daar meestal wel een extra tussendoortje voor bij, maar ook dat kan wel eens vergeten zijn. Als het kindje dan met honger moet wachten om pas later op de dag opgehaald te worden, dan is elke minuut te veel,’ zegt Carina Jankowski.

Samenwerking met de lokale handelaar is een win-winsituatie.

Heel wat steden en gemeenten zijn reeds aan de slag gegaan om deze pijnlijke problematiek aan te pakken. Er zijn dus zeker al mooie praktijkvoorbeelden te vinden.

‘Sommige scholen in andere steden en gemeenten hebben zelf al oplossingen gezocht, al dan niet met hun lokaal bestuur. Zo zien we samenwerkingen met vzw's die via een online donatieplatform gezonde voeding aanbieden. Ander lokale besturen hebben de handen in elkaar geslaan met lokale handelaars die hun overschot schenken aan een school, waar het in de diepvries belandt tot het zijn dienst kan bewijzen. Zo werk je ineens mee aan het voorkomen van voedselverspilling en ga je dus heel duurzaam te werk. Een win-winsituatie dus. Ik ben er zeker van dat we heel wat solidariteit van onze Diestse lokale handelaar mogen verwachten,’ zegt Jankowski

 

Project opstarten en dan verder groeien.

‘We hopen dat het stadsbestuur in samenwerking met verschillende actoren op zeer korte termijn laagdrempelige, gezonde initiatieven kan opstarten om kinderen en jongeren op school gezond eten aan te bieden wanneer dat nodig is. Deze eerste initiatieven in een opstartfase kunnen dan alleen maar verder groeien. Elke dag dat een kind honger heeft op school, is er immers één teveel. We vragen ook dat het bestuur een jaarlijks budget wil voorzien om preventief gezonde voeding en tussendoortjes te voorzien voor kinderen in onze Diestse scholen en BKO’s,’ zegt het Vooruit raadslid.

‘De structurele oplossingen van de hogere overheden hebben we helaas niet in de hand, maar dat wil niet zeggen dat we lokaal niet aan de slag kunnen gaan. Investeren in gezonde voeding voor onze kinderen en onze jeugd is een winst, geen verlies. Ik ben er dan ook van  overtuigd dat iedereen in onze Diestse gemeenteraad wil dat alle kinderen eten hebben op onze scholen. Alleen zo kunnen kinderen zich voldoende concentreren en werken aan hun toekomst. Dat is onze morele plicht en maatschappelijke verantwoordelijkheid van ons allemaal,’ sluit Jankowski af.

 

Meer info:

Carina Jankowski, voorzitter en gemeenteraadslid Vooruit Diest   0497/78 95 50


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant