Nieuws

LOKAAL: Leegstand bestrijden op een sociale manier

Jan peeters

Wednesday 11

January 2023 19:37

Iedereen weet het: leegstaande gebouwen en woningen zijn een probleem, maar de ene leegstand is blijkbaar de andere niet.

Er is volgens Vooruit Willebroek een verschil tussen projectontwikkelaars en eigenaars van meerdere woningen en appartementen enerzijds en de gewone burger anderzijds. De eersten zijn goed voorbereid om de gemeentelijke belasting op de leegstand te “ontwijken”.

Gewone eigenaars beschikken vaak maar over 30 dagen om een leegstand te betwisten en moeten zelf hun weg vinden in vele formulieren en reglementen.

Zij worden belast met de op één na hoogste belasting op leegstand in Vlaanderen die gaat tot € 15.000 per jaar, zelfs voor een klein pand van 5 à 6 meter aan de straat.

Er wordt dus geen verschil gemaakt met een grote leegstaande winkel in het centrum of een groot gebouwencomplex. Men betaalt elk jaar ook meer, zonder enige verwittiging.

Vooruit Willebroek vraagt dat het bestuur eerst probeert te begrijpen waarom een woning of gebouw leeg staat om pas daarna eventueel de stok van de leegstandbelasting te gebruiken.

Als gemeente moet men ook het voorbeeld geven en zelf geen gebouwen meer dan 10 jaar leeg laten staan, zoals de vroegere dierenwinkel en de appartementen aan de Schoolweg, het koetshuis in het park Bel Air, de pastorij en het gemeentehuis in Blaasveld, het gemeentehuis en de school in Heindonk, het cultureel centrum in de Torenstraat en de Sint-Nikolaasbrouwerij in het park Brouwershof.


Ga naar Jan peeters
Over de Auteur

Jan peeters

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant