Nieuws

LOKAAL: Kring Heilig Hart nog twee jaar plek voor experimenten met sociale, culturele en jeugdactiviteiten

Vooruit Gent

Wednesday 31

May 2023 18:16

De Kring Heilig Hart, op het gelijknamige plein pal in de Dampoortwijk, krijgt nog twee jaar een tijdelijke invulling. Dat heeft Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, op woensdag 31 mei 2023 bekendgemaakt.

“Op de site komen sociale woningen. In afwachting van de sloop helpen we ook in dit geval – zoals we dat als Stad zo vaak doen - de vrije ruimtes tijdelijk in te vullen. Een goeie zaak voor organisaties uit de Dampoortwijk die een plek zoeken om te experimenteren met hun sociale, culturele en jeugdactiviteiten. En ondertussen vermijden we ook leegstand en de problemen die daar vaak bij horen. Positief voor alle betrokkenen!”

De wijkregisseur zet de tijdelijke invulling binnenkort in de startblokken met een rondleiding. Na gunstig advies van de brandweer wordt een netwerkmoment met kandidaten en stadsdiensten op touw gezet om de kruisbestuiving tussen ideeën te bevorderen en de samenwerking te stimuleren. Vervolgens krijgen kandidaten de tijd om samen te groeien tot een plan van aanpak en een overeenkomst met Thuispunt Gent.

Zolang de restauratie van de naastgelegen kerk niet af is, blijven de Chiro en de vzw Parochiale Werken hun stek behouden.

De site 'De Kring Heilig Hart' was tot voor kort eigendom van de vzw Parochiale Werken. Woonmaatschappij Thuispunt Gent heeft nu met ondersteuning van de Stad Gent de site gekocht om er vijftien sociale woningen te bouwen. Het gaat om een mix van eengezinswoningen en appartementen met veel aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit.

Ook meer groen

Er komt ook een doorsteek voor voetgangers en fietsers naar de Engelstraat en er komt een groene zone rond de naastgelegen kerk. “Die zone wordt verbonden met de tuin van de pastorie. Een idee dat nu leeft is om de doorsteek rond de kerk naar het plein te leiden, waardoor die niet meer door de tuin van de pastorie moet. Dan kunnen de mensen daar ongestoord in vertoeven. Sowieso dus een schone opportuniteit om te vergroenen op een plek waar weinig groen is.”

Het project sluit aan bij het stadsvernieuwingsprogramma 'En Route' om de Dampoortwijk opnieuw een echt centrum te geven. Het Heilig Hartplein heeft alle troeven om deze rol te vervullen. Het plein ligt centraal in de wijk en krijgt, samen met de kerk en de oude pastorie, een nieuwe, buurtgerichte invulling.

 

Alles over de stadsvernieuwing in Dampoort en Sint-Amandsberg vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant