Nieuws

LOKAAL: Joris Vandenbroucke over camera’s in Overpoort en Zuidbuurt: ‘Veiligheid waarborgen binnen wettelijk kader voor privacy’

Vooruit Lokaal

Thursday 24

February 2022 11:59

De gemeenteraad heeft op 21 februari 2022 de vraag van de Politie om extra veiligheidscamera’s te plaatsen in de Overpoort en de Zuidbuurt goedgekeurd. Joris Vandenbroucke heeft tijdens de raad het standpunt van Vooruit Gent toegelicht.

“De veiligheid van de Gentenaars waarborgen is een van de belangrijkste opdrachten van de overheid. Wij staan voor een beleid dat gericht is op brede preventie, gerichte controles en kordate bestraffing. Vooruit vindt dat camera’s daarin absoluut hun plaats hebben, maar altijd binnen een zorgvuldige afweging met de privacy van burgers.”

Controle door gemeenteraad als sluitstuk

De Politie heeft een sterk dossier neergelegd over de noodzaak van extra camera’s in de Overpoort en aan de Zuid. “Dat dossier toont dat onze politie van nabij monitort hoe de veiligheidsproblematiek evolueert. Die camera’s zijn noodzakelijk, dat is zeer duidelijk. Ze bieden ondersteunen bij snelle interventies en zijn zeer nuttig om criminele feiten te analyseren en daders te identificeren. Belangrijk is dat er in de nota van de politie veel aandacht gaat naar privacy en gegevensbescherming. Het wettelijk kader wordt zeer strikt toegepast in Gent. Bijvoorbeeld, de bewaringstermijn van beelden is hier veel korter dan wettelijk toegestaan.”

De democratische controle door de gemeenteraad is het sluitstuk van het beleid. “De goedkeuring van deze aanvraag voor extra camera’s door de gemeenteraad, zorgt niet enkel voor extra middelen voor onze politie om onze veiligheid te waarborgen, het is ook een bevestiging van ons vertrouwen in haar aanpak.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant