Nieuws

LOKAAL: Jinnih hamert op, en realiseert, extra capaciteit in ons onderwijs

Team Vooruit

Monday 05

July 2021 12:07

Mede dankzij Vooruit doet de stad deze legislatuur een recordinvestering van bijna 200 miljoen euro voor extra scholen en andere capaciteitsuitbreidingen, goed voor 2.294 plaatsen in het basis- en 361 in het secundair onderwijs.

De eigenlijke bevoegdheid voor het bijbouwen van (nieuwe) scholen zit Vlaams, maar daar wil en kan Jinnih (foto), onze schepen van onderwijs en jeugd, niet op wachten: “Zeker in het buitengewoon onderwijs zitten onze scholen vol en kunnen we niet iedereen nog een plaats garanderen. We verwachten de komende jaren een gelijkaardig probleem in onze secundaire scholen,” zegt Jinnih daarover, “Ik blijf intussen uiteraard aan de alarmbel trekken en het gesprek aangaan met Vlaanderen en de andere netten, maar we hebben als grootste stad van Vlaanderen niet de luxe om daarop te wachten.”

Het Antwerpse bestuursakkoord garandeert, met de hulp van Vlaanderen, 8.646 bijkomende plaatsen in het basisonderwijs en 2.564 bijkomende plaatsten in het secundair tegen eind 2024. Zo komt er onder andere voor het buitengewoon onderwijs een nieuwe campus op de luchtbal. Bovenop de voorziene plaatsen in het bestuursakkoord onderhandelde Vooruit bij de begrotingsbesprekingen voor dit jaar ook een nieuwe schoolproject op de site Fabioladorp in Deurne voor om en bij de 650 extra plaatsen.

Maar een school bouw je niet van vandaag op morgen en we weten nu al dat het ook niet voldoende plaatsen zijn om het volledige capaciteitsprobleem in de stad aan te pakken. Tegen 2024 zijn er nog enorme uitdagingen in zowel het buitengewoon basisonderwijs als het secundair onderwijs. De stad rekent er op dat Vlaanderen meer middelen op tafel zal leggen om een aangekondigde ramp te vermijden.

Nu ingrijpen

Het Meld Je Aan-systeem zorgt ervoor dat we als (enige) stad in Vlaanderen een goed zicht hebben op de huidige tekorten waardoor we ook voorspellingen kunnen doen over toekomstige. “Uiteraard dragen we historische tekorten met ons mee maar het heeft weinig zin om met de vinger te wijzen. Daar hebben ouders geen boodschap aan,” zegt Jinnih daarover, “We hebben vandaag zicht op wat het probleem is en wat het probleem wordt als we nu niet ingrijpen, dus moeten we daar naar handelen.”

Als stad botsen we uiteraard ook op onze grenzen. Ondanks de recordinvestering van de stad in het Stedelijk Onderwijs van bijna 200 miljoen euro zijn er nog enorme inspanningen nodig om alle Antwerpse kinderen een plaats te geven in onze secundaire scholen en het buitengewoon onderwijs. We blijven de dialoog dus aangaan met Vlaanderen als bevoegde overheid, en de andere netten. Daarnaast werken we met de stad een nieuw model uit om scholen te ondersteunen in het bouwen van nieuwe capaciteit. Dit moet ons in staat stellen om sneller meer capaciteit te voorzien.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant