Nieuws

LOKAAL: IN DE PERS: Hasselt maakt 200 woningen goedkoper voor starters

Vooruit Hasselt

Sunday 07

April 2024 15:34

Bron: hbvl 2 april – Copy: Dirk Jacobs, Foto: Boumediene Belbachir

Het Hasseltse stadsbestuur wil op middellange termijn 200 woningen aanbieden aan jonge starters, individuen of koppels die anders net buiten de aankoopmarkt vallen en zo de nóg lagere inkomensklassen uit de huurmarkt verdrukken. Daarvoor worden afspraken gemaakt met projectontwikkelaars.

“Mensen die in de zogenaamde inkomensdecielen van 1 tot 3 vallen, richten zich op de sociale woningmarkt”, legt schepen Marc Schepers (RoodGroen+) uit. “Wij mikken nu op de mensen in inkomensdecielen 4, 5 en 6, wat wil zeggen vanaf de ondergrens van 3.296 euro tot 4.973 euro per individu of koppel. De lagere middenklasse als het ware, vaak gevormd door starters. Maar dat kunnen evengoed mensen zijn die al jaren proberen, zonder succes, een eigen woning te kopen. Als we hen via dit woonmodel een woning kunnen laten kopen, biedt dat op termijn ook zuurstof voor de huurmarkt, zodat de lagere inkomens ook daar terecht kunnen. Bieden we dit woonmodel niet aan, dan verdwijnen heel wat van deze starters ook uit Hasselt. Met dit initiatief bieden we hen kwalitatieve woongelegenheid, vaak zelfs op een toplocatie binnen de Grote Ring. We stellen geen borg, we garanderen alleen dat we de woning terugkopen, mocht het anders lopen dan gepland. We hebben contacten met Belfius, die helemaal mee zijn, en ook andere banken tonen al interesse.”

Toplocaties

De stad maakt voor dit project afspraken met projectontwikkelaars in de loop van het vergunningentraject. Voorbeelden van de beloofde toplocaties zijn er al. Zo zullen in het project Rongese, vlakbij de Truierbrug in Runkst, al zes flats in aanmerking komen en in het project Dokter Willemsstraat, in de binnenstad, zijn er zelfs veertig voorzien. “We willen op relatief korte termijn minstens aan 200 woningen geraken”, zegt Schepers. “Die kopen de mensen binnen een zogenaamd dubbel kettingbeding met een aankoop/verkoopbelofte aan de stad, die het onmogelijk maakt aan iemand anders te verkopen. Concreet handelen ze alles af met de projectontwikkelaar en de bank, maar de stad is er om de woonst over te kopen en opnieuw op dezelfde manier terug op de woonmodel-markt te brengen als er financiële problemen opduiken, of als de eigenaars naar een nieuwe, vaak grotere woonst willen verhuizen. De eigenaars krijgen dan de waarde van hun woning plus de verhoging door de gezondheidsindex over de jaren die ze er woonden. Dus niet de vastgoedindex die meestal hoger ligt. Het verschil gebruiken we om de woning, mocht dat nodig zijn, weer in orde te zetten voor de volgende eigenaar. Maar laat duidelijk zijn dat we geen vastgoedmakelaar gaan spelen. We verkopen de huizen die terugkomen meteen weer binnen de woonmodelformule.”

Korting van 20 procent

“De korting die we met het woonmodel bieden, schommelt rond de 20 procent op de normale aankoopprijs en gaat echt alleen over het woongedeelte, dus niet over een mogelijke garage of kelder”, legt Marc Schepers uit. “In het proefproject Rongese bieden we bijvoorbeeld een appartement van 86,6 vierkante meter bewoonbare oppervlakte en 21 vierkante meter terras aan tegen 312.372 euro, waar dat normaal 395.744 euro zou zijn. De korting slaat vooral op het constructieaandeel van de woning, hier een flat en het grondaandeel. De registratierechten en notariskosten blijven in beide gevallen gelijk, maar ook de btw zakt evenredig mee. Het verschil in prijs is meteen ook het verschil aan inbreng in eigen middelen. Waar bij een gewone aankoop voor deze flat 97.189 euro eigen inbreng nodig is, is dat in het woonmodel beperkt tot 19.548 euro. Zo blijft de maandlast van de lening over 25 jaar quasi gelijk, ongeveer 1.500 euro, maar wordt de aankoop voor veel meer mensen haalbaar.”

Voorrangsregels

Blijft de vraag: wie kan kopen? “Mensen kunnen zich kandidaat stellen via [email protected]. Als er een concreet aanbod binnen deze formule is, brengen we iedereen op de hoogte en kunnen ze kandideren voor een specifieke woning. Tussen de kandidaten, die wel ouder dan 18 moeten zijn, spelen dan twee voorrangsregels. Een eerste is dat ze de voorbije tien jaar minstens drie jaar in Hasselt gewoond, gestudeerd of gewerkt hebben. De tweede voorrangsregel is dat men kan aantonen in Hasselt of één van de aangrenzende gemeenten te werken. De eerste weegt zwaarder dan de tweede, zo krijgen Hasselaren toch een voordeel. Zijn de voorwaarden van twee of meer kandidaten gelijk, dan volgt er een lottrekking. De winnaar krijgt dan 14 dagen bedenktijd om te beslissen of de koop doorgaat of niet. Is die voorbij, dan komt nummer twee in beeld. Een wachtlijst is er dus nooit.”

 

Meer informatie: www.hasselt.be/woonmodel   

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant