Nieuws

LOKAAL: GENT - Sven Taeldeman over verbouwing Belgacomtoren: “100.000 ton grond wordt via binnenvaart afgevoerd”

Team Vooruit

Wednesday 15

September 2021 10:53

De ‘Belgacomtoren’, het opvallende betonnen kantoorgebouw aan Portus (Keizer Karelstraat) wordt grondig verbouwd. De spectaculaire afbraakwerken lokten heel wat kijklustige Gentenaars maar het puin ligt al enkele maanden te wachten op afvoer naar verwerkingsinstallaties. “Die afvoer zou via het water gebeuren” zegt onze fractieleider Sven Taeldeman. “Een goeie zaak, want voor de afvoer van de 125.000 ton puin zouden 15.000 vrachtwagenritten door het stadscentrum nodig zijn. Da’s slecht voor de leefbaarheid en verkeersveiligheid – zeker met scholen in de buurt én voor het klimaat.”

Alleen leek daar niks van die fijne plannen niks in huis te komen. Sven informeerde daarom al op 8 juni tijdens de commissie Stedenbouw naar de verdere aanpak. “Ik kreeg toen te horen dat er een reglementair probleem is met het voorafgaandelijk breken van steenpuin. Het stadsbestuur zou overleggen met de Vlaamse overheid. Ik vroeg daarom opnieuw naar de stand van zaken tijdens de commissie van 14 september.

‘Oef, géén 11.000 vrachtwagens langs scholen!’

Sven kreeg deze keer al beter nieuws te horen. “Van alle bulktransporten van en naar de Belgacomtoren is er een oplossing voor 100.000 ton grond, die zou effectief via binnenvaart worden afgevoerd. Schitterend is dat: géén 11.000 vrachtwagens door school- en woonomgevingen, oef. Trouwens: ook de aanvoer van bouwmaterialen zal via binnenvaart gebeuren. Dat zijn dan nog eens enkele honderden vrachtwagens die wegblijven uit de stad.”

De afvoer via het water start in het najaar van 2021 en zou twee maanden duren. Voor de laatste 25.000 ton puin is er nog geen oplossing. “Ik heb er uiteraard voor gepleit dat ook die via het water zouden afgevoerd worden. De gesprekken zijn voor de komende weken. Ik houd het in de gaten en zal opnieuw aandringen indien nodig.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant