Nieuws

LOKAAL: GENT – Oud dienstencentrum Gentbrugge wordt stadsgebouw 2.0 ‘De Felix’

Team Vooruit

Wednesday 06

October 2021 18:08

Annelies Storms, onze schepen van Facility Management (zeg maar: ‘de schepen van de Stenen’) heeft op 6 oktober 2021 samen met kinderen van Freinetschool ’t Groen Drieske de eerste steen gelegd van ‘De Felix’. Dat is de nieuwe naam van het gebouwencomplex dat vooral gekend is als het vroegere dienstencentrum van Gentbrugge, aan de Braemkasteelstraat.

“De gebouwencluster wordt omgetoverd tot een schitterende nieuwe plek voor de buurt, een echt ‘stadsgebouw 2.0’. Een complex project. Alle verhuisbewegingen van de huidige gebruikers georganiseerd krijgen was een ferme opdracht en ook bouwtechnisch is het geen routineklus. Want het moet natuurlijk zo klimaatneutraal mogelijk, maar wél met respect voor de bijzondere architectuur die Paul Felix hier in de jaren ’70 heeft neergezet.”

Verbinding staat centraal

Zoals bij alle bouwprojecten van de Stad zijn de belangrijkste pijlers veiligheid, duurzaamheid en toegankelijkheid. “Dat is altijd ons doel. Maar in dít plan staat vooral verbinding centraal - van gebouwen, van gebruikers, van binnen en buiten. Daarom zal het nieuwe gebouw meerdere toegangen hebben die allemaal uitgeven op de agora, een grote open ruimte op het gelijkvloers. Die leidt de bezoekers dan naar de verschillende functies in het gebouw. Het wordt één van dé ontmoetingsplaatsen van de Felix.”

BEO-veld voor ‘warmte uit de aarde’

Uiteraard werd er dus ook gekeken naar duurzaamheid. Er komen een groendak en zonnepanelen, regenwater wordt gebruikt voor de toiletten, en materialen van het bestaande gebouw worden hergebruikt. “Maar wat er vooral spectaculair is, is dat er een ondergronds BEO-veld voorzien is, met 95 grondboringen en een grondgebonden warmtepomp. De warmte wordt tijdens de winter letterlijk ‘uit de aarde onttrokken’; op warme dagen wordt het gebouw op dezelfde manier passief gekoeld.”

Het gebouw zal uiteraard ook veilig en vlot bereikbaar zijn (met onder andere een fietsdoorsteek tussen de Driebeekstraat en de Gentbrugse Meersen) en helemaal toegankelijk voor personen met een handicap. “En dan zijn er nog een paar ‘speciallekes’, zoals het nieuwe gebouw dat de inkom van de Gentbrugse Meersen zal versterken, de dakspeelplaats van de school, het uitkijktorentje met zicht op de Gentbrugse Meersen en de eerste bib waar je ook búiten de openingsuren terecht zal kunnen, een primeur voor Gent.”

Alle werken samen zullen iets meer dan 17,5 miljoen euro kosten, inclusief een subsidie van 2.130.000 euro van Agion, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs.

 

Alle info staat ook op de website van de Stad Gent


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant