Nieuws

LOKAAL: Geef inwoners een stem over fusie! Vooruit vraagt referendum over geplande fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek

Vooruit Mechelen

Tuesday 19

April 2022 15:14

Alles wijst er op dat de Mechelse en Boortmeerbeekse meerderheid weldegelijk van plan zijn om hun fusieplannen door te voeren. “Een fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek is zeer onlogisch. Er zijn nauwelijks samenwerkingsverbanden en de inwoners delen vandaag weinig met elkaar. Het is, gezien het onlogisch karakter van een fusie, niet meer dan logisch dat de inwoners hierover het laatste woord krijgen. Als Vooruit Mechelen en Boortmeerbeek eisen wij dan ook dat er een referendum komt waarbij het de burgers zijn die beslissen over de fusie,” zo stellen Thijs Verbeurgt en Remi Serranne, de twee fractieleiders van Vooruit in Mechelen en Boortmeerbeek.

Referendum

De fusiegeruchten worden steeds concreter. Er zou reeds een uitgewerkt plan op tafel liggen waarbij o.a. de oprichting van districten wordt voorgesteld maar ook een verhoging van de aanvullende personenbelasting in Boortmeerbeek. Vooruit Mechelen en Boortmeerbeek blijven erbij dat deze fusie geen logische operatie is en zeker niet in het belang van alle inwoners. “Het is een politieke koehandel van het slechtste niveau. Dit soort belangrijke beslissingen, zeker niet gezien de zeer onlogische constructie, mogen niet het alleenrecht van een paar politici zijn. Alle inwoners moeten zich over kunnen uitspreken alvorens er tot een fusie kan overgegaan worden,” aldus Remi Serranne van Vooruit Boortmeerbeek. Daarom leggen de beide fracties formeel de vraag tot een referendum alvorens een definitieve beslissing over een fusie op tafel op de komende gemeenteraad. “Een fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek, meer zelfs een fusie tout court stond bij geen enkele van de meerderheidspartijen in Mechelen of Boortmeerbeek in het verkiezingsprogramma of het bestuursakkoord. De kiezer heeft zich hier dus nog nooit over uitgesproken. Als de burgemeesters van Mechelen en Boortmeerbeek hun keuze willen doorduwen moeten ze op zijn minst de inwoners zich er laten over uitspreken,” vult Thijs Verbeurgt van Vooruit Mechelen aan.

 

Berekend plan

Dat men de aanvullende personenbelasting in Boortmeerbeek wil verhogen, toont voor Vooruit Boortmeerbeek aan dat deze fusie niet in het belang van de inwoners van Boortmeerbeek is. “De burgemeester zal wellicht met een mooi verhaaltje aankomen maar de simpele waarheid is dat ze voor zichzelf een postje koopt en de inwoners van Boortmeerbeek de prijs gaan mogen betalen,” stelt Remi Serranne. “Maar ook voor Mechelen zal dit fusieverhaal heel wat onverwachte kosten met zich meebrengen. Aangezien Mechelen en Boortmeerbeek vandaag bijna op geen enkel vlak samenwerken, zal er moeten geïnvesteerd worden in de politiezone, de brandweerzone, de sociale huisvesting, de afvalophaling, het zorgbedrijf… Noem maar op. Wij willen dan ook een concreet financieel berekend plan zien van alle kosten voor de beide gemeenten en voor de inwoners. Mooie praatjes vullen geen gaatjes. Concrete en duidelijke cijfers zijn cruciaal zodat iedereen weet waar men zich mag aan verwachten,” aldus Thijs Verbeurgt.

 

Actie

De fracties van Vooruit Mechelen en Boortmeerbeek zullen de eis tot een referendum en een berekend plan van de fusie neerleggen op de komende gemeenteraden. Voorafgaandelijk aan de gemeenteraad in Boortmeerbeek komende maandag, roept Vooruit Boortmeerbeek ook alle inwoners op om actie te voeren aan het gemeentehuis. Afspraak maandag 25/04 om 20u.


Ga naar Vooruit Mechelen
Over de Auteur

Vooruit Mechelen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant