Nieuws

LOKAAL: DIEST IN HET DUISTER, VOORUIT VRAAGT LICHT VOOR DE INWONERS

Vooruit Lokaal

Thursday 23

February 2023 19:38

Op het moment dat de energieprijzen zeer hoog waren, beslisten steden en gemeenten om ook een maatregel te nemen die snel de energiefactuur zou verminderen. Daarom werd er door sommige lokale besturen overgegaan tot het doven van de openbare verlichting. Ook in Diest ging het licht uit tussen 23u en 5u, met uitzondering van vrijdag- en zaterdagavond.

‘De energiecrisis hakte er stevig in. Niet alleen gezinnen zaten met de handen in het haar, ook lokale besturen zagen de hoge energiefacturen aankomen. Omwille van financiële redenen, maar ook onder het mom van ‘practice what you preach’ beslisten gemeentebesturen om ook de elektriciteitsfacturen de kop in te drukken en dat deden ze door de openbare verlichting op sommige momenten van de week te doven. Diest dus ook. Dat was op dat moment enigszins te begrijpen’, zegt Carina Jankowski, die dit onderwerp op de Diestse gemeenteraad van 27 februari zet.

Als burgemeester ben je verantwoordelijk voor de openbare veiligheid

‘Na de beslissing kregen we al vlug reacties van ‘’amai, het is wel echt donker na 23u als ik terug naar huis rijd van de vergadering’’ of ‘’ik zal het lichtje van mijn gsm maar aandoen zodat ik niet struikel’’. Want ja, het is écht wel pikdonker zonder openbare verlichting, dat ondervind ik zelf helaas ook. Ondertussen kregen we meer en meer reacties van alle leeftijden, van mannen en vrouwen, die zich niet meer veilig voelen wanneer ze bijvoorbeeld ’s avonds nog hun hondje gaan uitlaten. Ook reageerden ouders die ongerust zijn wanneer hun zoon of dochter ’s avonds met de fiets naar huis moet na een uitje. Want ook door de week zijn er mensen die na 23u nog buiten zijn, niet alleen in het weekend’, zegt Vooruit Diest voorzitter Jankowski.

Maar niet alle steden en gemeenten gingen mee in het verhaal om de openbare verlichting te doven.

‘Sommige burgemeesters beslisten om de openbare verlichting niet te doven ondanks de hoge energiefacturen. Op basis van negatieve adviezen primeert voor hen de verkeersveiligheid en het algemeen veiligheidsgevoel. Dit zijn exact de argumenten die ik namens onze Vooruit fractie ook aanhaal. Als burgemeester ben je immers verantwoordelijk voor de openbare veiligheid’, zegt Jankowski.

De algemene veiligheid moet primeren boven besparingen

‘Op basis van alle reacties van onze inwoners en bezoekers én omwille van onze bezorgdheid hebben we met onze Vooruit fractie dit punt dan ook op de gemeenteraad van maandag 27 februari gezet. We hopen dat het huidige stadsbestuur (DDS en Open Diest) begrip heeft voor het onveiligheidsgevoel van onze inwoners. De algemene veiligheid moet volgens ons primeren boven besparingen’, aldus Jankowski.

Fluvius heeft reeds in 2020 het voorstel gedaan om samen met de gemeentes van ex-Infrax (waaronder Diest) en ex-Eandis onze regio te gaan verledden tegen 2030. Door verledding zal het energieverbruik, de bijbehorende kosten en CO2-uitstoot gevoelig verminderd worden.

‘Het verledden van de openbare verlichting in Diest verloopt trouwens behoorlijk goed, met dank aan Fluvius. Zij maakten een voorstel van een beleidsplan met een jaaractieplan tot 2027 op om onze hele gemeente te voorzien van LED-verlichting. Er werd gekozen voor interactieve verlichtingstoestellen die dimmen toelaten en ondertussen reeds op meerdere locaties in onze stad werden geplaatst. Fluvius stelde trouwens voor om van middernacht tot 5u voor 50% te dimmen. Dit zou geen negatieve impact hebben op de zichtbaarheid ’s nachts. De totale kost van openbare verlichting zou door totale verledding op het Diestse grondgebied (tegen ca. 2027) op basis van een ruwe schatting van €306.000 verminderen naar €153.000, halveren zeg maar, als er gedurende de nacht 5u lang gedimd wordt. Het hele proces voor de realisatie (zonder extra armaturen en zonder het vernieuwen van de verlichtingspalen) - zo’n 2,5 miljoen euro - zal integraal gefinancierd worden via het Toekomstfonds van de Provincie, zonder rechtstreekse kosten uit ons stadsbudget,’ weet Carina Jankowski.

Grondige analyse van doven van openbare verlichting

Op de Diestse gemeenteraad zal de lijsttrekker van Vooruit Diest, Carina Jankowski, vragen of er voorafgaand aan het doven van de openbare verlichting een grondige analyse werd opgemaakt betreffende de veiligheid. En uiteraard welke aanbevelingen uit deze analyse kwamen, bijvoorbeeld op welke plaatsen men wel of niet mag doven en hoe men risico’s verbonden aan het doven van de verlichting kan beperken. Het stadsbestuur zou moeten overwegen om binnen afgebakende zones in onze stad het brandprogramma van de openbare verlichten te laten aanpassen door Fluvius om het veiligheidsgevoel weer te verhogen. Ook wil de Vooruit fractie weten welke financiële besparing het doven van de OV zal opleveren voor de stad.

‘We hopen dat het stadsbestuur (DDS en Open Diest) begrip heeft voor de reacties van de inwoners in onze donkere stad. We vragen berekende tegemoetkomingen om de bredere publieke veiligheid en het veiligheidsgevoel van onze inwoners en bezoekers te garanderen. Dat is ons inziens wat een stadsbestuur kan en hoort te doen. Veiligheid moet ten alle tijden primeren’, sluit Jankowski af.

 

Meer info: Carina Jankowski, lijsttrekker Vooruit Diest, 0497/78 95 50


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant