Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker: ‘Samen de Vooruit toegankelijker gemaakt voor mensen met een beperking’

Vooruit Gent

Tuesday 23

April 2024 15:37

Een mooi moment voor Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, op dinsdag 23 april 2024: ze mocht samen met Isabelle Van Cauwenberge, voorzitter van Kunstencentrum 404, tonen aan de pers hoe de Vooruit een pak toegankelijk geworden is voor mensen met een beperking.

“Er is nu een lift voor autonome toegang naar de Theaterzaal en de kantoren. In de zaal is rij 17 aangepast zodat ook daar nu plaat is voor rolstoelgebruikers. Er is een installatie voor audiodescriptie en geluidsversterking, en een lift backstage voor toegang tot de scène. Op het balkon is de Concertzaal is er nu ook plaats voor rolstoelgebruikers, er is daar zelfs een apart toilet en drankpunt gemaakt. Heel belangrijk allemaal, in een gebouw waar per jaar 330.000 bezoekers komen voor theater, concerten en nightlife-events.”

Niet evident in een gebouw dat dateert van 1913 en sinds 1983 beschermd is als monument.

“De Stad Gent is al sinds 2001 een loyale partner 404 voor het technisch onderhoud van het gebouw. Onze stedelijke toegankelijkheidsambtenaren geven inhoudelijk advies over alle mogelijke aanpassingen, mede op basis van signalen door bezoekers. Ze hebben heel veel ervaring met het toegankelijk maken van cultuur(huizen). Cultuur is een belangrijke ‘ingangspoort’ voor de inclusie van mensen met een beperking.”

In de Vooruit wordt quasi continu gewerkt aan de renovatie van het gebouw. Eind augustus starten de grote restauratiewerken aan de voorbouw, met subsidies van de Vlaamse Gemeenschap. Ondertussen is ook een aanvraag voor erkenning van de Vooruit als ‘UNESCO werelderfgoed’ in voorbereiding. De beslissing over die erkenning wordt ten vroegste begin 2027 genomen.


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant