Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker presenteert slotrapport invulling Caermersklooster na jaar inspraak

Vooruit Lokaal

Tuesday 07

February 2023 15:48

Al sinds midden 2021 is er heel wat te doen om het Caermersklooster, een beschermd historisch pand in Patersholwijk. Twee eigenaars, sociale woningmaatschappij WoninGent (vandaag ‘Thuispunt Gent’, dat er 32 sociale woningen had) en de Provincie Oost-Vlaanderen, willen hun leegstaande delen verkopen (de Stad Gent besliste al snel om haar deel niet te verkopen). Dat is niet naar de zin van een groep activisten: die bezetten het pand en willen dat het bestemd blijft voor sociale verhuur.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie, organiseerde de inspraak over de mogelijke toekomstige bestemming(en) van het gebouw. Ze overhandigde het eindrapport op maandagavond 6 februari 2023 aan de eigenaars.

“Het uitgangspunt was niet evident: delen van het Pand waren gekraakt, er waren protesten bij het stadhuis en op de gemeenteraad. Een jaar lang hebben we de tijd genomen om te praten met actievoerders, buurtbewoners, betrokken organisaties, dekenij, kennisinstellingen en experten. Een goed geïnformeerd gesprek over wat mogelijk, haalbaar en maatschappelijk relevant kan zijn als definitieve invulling. We hebben ook de ‘stille stemmen’ gehoord, niet alleen de luide roepers. Ondertussen werden de veilige delen van het gebouw tijdelijk nuttig ingevuld door vzw Lejo, vzw Stappen en voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.”

‘Serieus cadeau voor de eigenaars’

Er ligt nu een rapport met een soort ‘menukaart’ voor een maatschappelijke relevante en haalbare invulling voor deze symbolische plek, mét draagvlak bij alle betrokkenen, rekening houdend met bereikbaarheid en toegankelijkheid. De opties gaan van verhuurbare ruimtes voor (buurt)ontmoeting, commerciële evenementen en kunsten; over kantoren en werkruimte, leerplekken voor onderwijsinstellingen en praktijkruimtes voor zorg- en gezondheid; tot horeca én kleinschalig wonen.

“Da’s eigenlijk een serieus cadeau voor de eigenaars. ’t Is nu aan hun om hun engagement waar te maken en met het rapport rekening te houden. Opmerkelijk: een dossier zoals dat van het Caermersklooster krijgt heel wat aandacht… als er weerstand is. Als je naar elkaar luistert en tot een aanpak komt, blijft het stil in de media. Soit: ik ben, als schepen van Participatie, fier op wat we in dit geval hebben bereikt door te luisteren en te praten.”

Verkoop altijd laatste optie

Hoe de (lokale) overheid moet omgaan met materieel erfgoed is een complexe aangelegenheid. Een overheid moet met zorg omgaan met gebouwen die de stad mee maken tot wat ze is. Erfgoed moet in stand worden gehouden en toegankelijk gemaakt, met een goede mix aan invullingen op maat van de bewoners: een aangename plek om te wonen, werken, spelen, ontmoeten, … Tegelijk kosten opkopen, onderhoud, aanpassingen aan de meest recente bouweisen en energie veel geld. De Stad Gent bekijkt altijd eerst of ze het gebouw zelf kan behouden. Verkoop is altijd de laatste optie – in eerste instantie aan een partnerorganisatie of voor sociaal wonen, als dat niet lukt aan een commerciële partner.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant